ALPHA PSYCHIATRY
Original Article

Temperament in suicide attempt: a mediator role of cortisol

1.

Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi, İstanbul

2.

Ankara Dışkapı Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Ankara

3.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi AD, Samsun

Alpha Psychiatry 2010; 11: 293-298
Read: 577 Downloads: 363 Published: 01 May 2021

Objective: Cortisol may be possibly interrelated with a vulnerability to suicidal behavior that can be defined in terms of temperamental features. The aim of present study was to investigate the temperamental features in psychiatric patient population with or without suicide attempt and their blood cortisol levels.

Methods: Fifty suicide attempters and 50 psychiatric outpatients without suicide attempt were recruited from consecutive admission and evaluated when euthymic. Temperaments were evaluated with Turkish version of the Temperament Evaluation of Memphis, Pisa, Paris and San Diego Autoquestionnaire. Psychiatric diagnoses were evaluated interview with patient by SCID-I for DSM-IV. We compared the temperamental features and blood cortisol levels between psychiatric patients with and without suicide attempt.

Results: Patients with suicide attempt were shown to have depressive, cyclothymic and anxious temperament. Lower cortisol levels were significant for women. In patients with suicide attempt basale cortisol levels coreleted with depressive and anxious temperament.

Conclusions: These findings suggest that affective temperaments have significant clinical implications and importance for suicide attempt. Blood cortisol seems to be a mediator biological factor in the interplay of temperament and suicidal behavior. (Anatolian Journal of Psychiatry 2010; 11:293-298)


Özkıyım girişiminde mizaç: Kortizolün aracı rolü

Giriş: Özkıyım davranışına yatkınlık ile mizaç boyutları arasında kortizolün aracı bir rolü olabilir. Bu çalışmanın amacı özkıyım girişimi olan olgularda mizacı, bazal kortizol düzeyini ve olası ilişkilerini incelemek, özkıyım girişimi olmayan olgularla farklılık gösterip göstermediğini araştırmaktır.

Yöntem: Elli özkıyım girişimi olgusu ve 50 özkıyım girişimi olmayan psikiyatri polikliniği olgusu iyilik döneminde değerlendirilmiştir. Mizacı değerlendirmek için TEMPS-A Mizaç Ölçeği (Temperament Evaluation of Memphis, Pisa, Paris and SanDiego Autoquestionnaire) kullanılmıştır. Mizaç alt tipleri ve bazal kortizol düzeyi özkıyım girişimi olan ve olmayan olgular arasında karşılaştırılmıştır.

Bulgular: Özkıyım girişimi olan olgularda depresif, siklotimik ve anksiyöz mizaç daha sık, bazal kortizol düzeyi daha düşük bulunmuştur. Düşük kortizol düzeyi kadınlar için anlamlılık göstermektedir. Özkıyım girişimi olan olgularda bazal kortizol düzeyi ile depresif ve anksiyöz mizaç arasında negatif bir ilişki vardır.

Sonuç: Bu bulgular mizacın klinik öneminin ve anlamlılığının olduğunu göstermiştir. Kortizol mizaç ve özkıyım girişimi ilişkisinde biyolojik bir ara değişken gibi durmaktadır. (Anadolu Psikiyatri Derg 2010; 11:293-298)

Files
EISSN 2757-8038