Objective: Cloninger developed a dimensional psychobiological personality model that examines variations on temperament and character which are the main components of personality. This model included four tempera-ment dimensions (novelty seeking, harm avoidance, reward dependence and persistence) and three character dimensions (self-directedness, cooperativeness and self-transcendence). These are assessed with the Tempera-ment and Character Inventory (TCI) which performed by Cloninger and his colleagues. In this study, our aim was to examine the temperament and character profiles of the patients that are diagnosed as having a first episode major depressive episode.
Methods: In this study, 54 patients with a diagnosis of major depressive disorder based on DSM-IV-TR and 75 healthy controls were included. After filling sociodemographic information forms for the participants, their psychiatric diagnoses were investigated with SCID-I (Structured Clinical Interview for DSM IV) and Hamilton Depression Rating Scale and Temperament and Character Inventory were performed.
Results: In this study, the harm avoidance dimension with all the subscales was significantly high in the patient group compared to the control group. Exploratory excitability subscale of novelty seeking, dependence subscale of reward dependency, self-directedness and cooperation dimensions were significantly low in patient group com-pared to the control group. There was no significant difference in persistence and self-transcendence dimensions.
Conclusion: This study makes us think that dimensions like harm avoidance, self-directedness and cooperation are associated with depression. (Anatolian Journal of Psychiatry 2010; 11:299-304)
İlk nöbet majör depresif bozukluk hastalarının mizaç ve karakter profilinin incelenmesi
Amaç: Cloninger, kişiliğin temel bileşeni olan mizaç ve karakterdeki değişiklikleri inceleyen, boyutsal bir psikobi-yolojik kişilik modeli geliştirmiştir. Bu modelde mizaç dört alt boyut (yenilik arayışı, zarardan kaçınma, ödül bağım-lılığı, sebat etme); karakter ise üç alt boyutta (kendini yönetme, işbirliği yapma, kendini aşma) değerlendirilmekte-dir. Bunlar Cloninger ve arkadaşlarının geliştirdikleri Mizaç ve Karakter Ölçeği-MKÖ (Temperament and Character Inventory-TCI) ile değerlendirilmektedir. Bu çalışmada bir grup ilk nöbet majör depresif bozukluk hastası ve kontrol bireylerinin mizaç ve karakter profillerinin incelenmesi amaçlanmıştır.
Yöntem: Çalışmamıza DSM-IV-TR’ye göre majör depresif bozukluk tanılı 54 hasta ve 75 sağlıklı kontrol alınmıştır. Katılımcılara sosyodemografik bilgi formu doldurtulmuş ve sonrasında SCID-I (DSM-IV Eksen I bozuklukları için yapılandırılmış klinik görüşme) ile psikiyatrik tanıları araştırılmış, Hamilton Depresyon Derecelendirme Ölçeği ve Mizaç ve Karakter Ölçeği uygu-lanmıştır.
Bulgular: Çalışmamızda zarardan kaçınma alt boyutu genel puanı, hasta grubunda kontrol grubuna göre tüm alt ölçekleriyle birlikte anlamlı olarak yüksekti. Yenilik arayışında keşfetmekten heyecan duyma alt ölçeği puanı, ödül bağımlılığında bağlanma alt ölçeği puanı ile kendini yönetme ve iş birliği yapma genel puanları, hasta grubunda kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde düşüktü. Sebat etme ve kendini aşma boyutlarında anlamlı fark yoktu.
Tartışma: Bizim çalışmamız zarardan kaçınma, kendini yönetme ve iş birliği yapma alt boyutlarının depres-yonla ilişkili olabileceğini düşündürmektedir. (Anadolu Psikiyatri Derg 2010; 11:299-304)