ALPHA PSYCHIATRY
Original Article

Testosterone and 17-OH progesteron levels in women with depression and the effects of antidepressant treatment

1.

İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı, Malatya

2.

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı, Kayseri

Alpha Psychiatry 2010; 11: 285-292
Read: 865 Downloads: 470 Published: 01 May 2021

Objective: Women suffer from depression more often than males, indicating that sex hormones might be involved in the etiology of this disease. The aim of this study was to investigate whether testosterone and 17-OH pro-gesterone are related to the pathophysiology of depression in depressed women. We also investigated if any alteration takes place in these hormonal variables with antidepressant treatment.

Methods: Forty female inpa-tients suffering from a depressive episode and 20 healthy female controls were recruited in the study. In the patient and control groups, serum total testosterone, 17-OH progesterone and SHBG levels were assayed. Pharmacotherapy was given to the patient group for 6-10 weeks (venlafaxine n=19, fluoxetine n=12, imipramine n=9). Hormonal measurements were repeated after the treatment in the patient group who responded to antidepressant treatment.

Results: Serum testosterone levels were higher in the depressive women than in the healthy women. The testosterone levels were normalized by antidepressant treatment. 17-OH progesterone and SHBG levels did not differ between patients and controls.

Conclusions: The result of normalized testosterone levels with pharmacotherapy suggests that testosterone may have a relationship with depression. Elevated levels of testosterone in depressed women might be a result of over activation of the adrenal glands, which are the main source of this hormone in women. (Anatolian Journal of Psychiatry 2010; 11:285-292)


Depresyonlu kadın hastalarda testosteron ve   17-OH progesteron düzeyleri ve antidepresan tedavinin etkisi

Amaç: Kadınların depresyona erkeklerden daha çok yakalanması, cinsiyet hormonlarının bu hastalığın etiyoloji-sinde bir etkisinin olabileceğini düşündürmektedir. Bu çalışmanın amacı depresyonlu kadınlarda testosteron ve 17-OH progesteronun depresyonun patofizyolojisiyle ilişkili olup olmadığını incelemektir. Ayrıca antidepresan tedaviyle bu hormonal parametrelerde herhangi bir değişim olup olmadığını da araştırdık.

Yöntem: Depresif nöbet içinde bulunan 40 kadın hasta ve 20 sağlıklı kadın kontrol çalışmaya alındı. Hasta ve kontrol grubunda serum total testosteron, 17-OH progesteron ve SHBG düzeyleri ölçüldü. Hasta grubuna 6-10 hafta boyunca farmakoterapi uygulandı (venlafaksin s=19, fluoksetin s=12, imipramin s=9). Antidepresan tedaviye yanıt veren hasta grubunda hormonal ölçümler tedaviden sonra tekrarlandı.

Bulgular: Serum testosteron düzeyi depresif kadınlarda sağlıklı kadınlarden yüksekti. Yüksek testosteron düzeyi antidepresan tedaviyle normale döndü. 17-OH progesteron ve SHBG düzeyleri hasta ve kontroller arasında farklı değildi.

Sonuçlar: Farmakoterapiyle testosteronun normal düzeye inmesi, testosteronun depresyonla bir ilişkisinin olabileceğini düşündürmektedir. Depresif kadınlarda testosteronun yükselmiş düzeyi, kadınlarda bu hormonun ana kaynağı olan adrenal bezin aşırı aktivitesinin bir sonucu olabilir. (Anadolu Psikiyatri Derg 2010; 11:285-292)

Files
EISSN 2757-8038