ALPHA PSYCHIATRY
Poster presentations

Soft neurological signs and movement disorders in schizophrenia patients: a comparative study

1.

Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi, I. Psikiyatri Kliniği, Ankara

2.

Devlet Hastanesi, Niğde

3.

Numune Eğit. ve Araştırma Hast., Ankara

4.

Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi, II. Psikiyatri Kliniği, Ankara

5.

Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Ankara

Alpha Psychiatry 2009; 10: Supplement S81-S81
Read: 654 Downloads: 425 Published: 04 May 2021

Objective: The prevalence of movement disorders in patients with schizophrenia increased after the discovery of chlorpromazine in 1950’s and this movement disorders have been admitted to the short and long-term effects of antipsychotic drugs. Bleuler and Kraepelin have mentioned involuntary movement symptoms in patients with schizophrenia before the discovery of antipsychotic drugs. We have explored the frequency of soft neurological signs and abnormal involuntary movements in patients with antipsychotic naive schizophrenia, and compared the results with antipsychotic treated schizophrenia patients and control subjects.

Methods: We have enrolled patients diagnosed as schizophrenia according to DSM-IV, 56 antipsychotic naive, 56 on antipsychotic treatment for at least two months and 56 healthy control subjects. The patients were assessed by SCID-I, PANSS for the psychotic symptoms, then with Neurologic Evaluation Scale (NES), Abnormal Involuntary Movements Scale (AIMS) and Barnes Akathisia Rating Scale (BARS) for movement disorders.

Results: At the end of the study, we found that, soft neurological signs and dyskinesia were seen more frequently in schizophrenia patients than healthy subjects. However, there was no difference between schizophrenia groups except the dyskinesia at the extremities.

Conclusion: The results of studies, reviewing the findings in treatment naive patients point out that; antipsychotics are neither sufficient nor necessary for the formation of involuntary movements. Studies have showed that abnormal involuntary movements and soft neurological signs are more prevalent in schizophrenia than their healthy comparisons regardless of antipsychotic use. In conclusion, we found that both neurological soft signs and orofacial dyskinesia are more prevalent in schizophrenic patients compared to healthy subjects. These findings support the suggestion that some neurological signs may be a part of the disease or the developmental process rather than a medication effect. Again, this study stresses the importance of the assessment of all movement disorders before initiating antipsychotic treatment in order to avoid an over-diagnosis of all movement disorders as drug side effects.


Şizofreni hastalarında silik nörolojik işaretler ve istemsiz hareketler:  Karşılaştırmalı bir çalışma

Amaç: 1950’li yıllarda klorpromazinin keşfinden sonra hastalarda artarak gözlenmeye başlayan hareket bozuklukları, tedavinin kısa ve uzun dönem motor etkileri olarak kabul edilmiştir. Ancak, antipsikotik tedavinin keşfinden önce de Bleuler ve Kraepelin tarafından şizofreni hastalarında istem dışı hareketlerin görüldüğü bildirilmiştir. 1 Bu çalışmada antipsikotik ilaç alan ve almayan şizofreni hastaları ile sağlıklı kontrol grubunda, anormal istemsiz hareketler ve silik nörolojik belirtilerin görülme sıklıkları araştırıldı.

Yöntem: Çalışmaya DSM-IV’e göre şizofreni tanısı konmuş ve hiç antipsikotik ilaç kullanmayan 56 hasta, en az iki aydır antipsikotik ilaç kullanan 56 şizofreni hastası ve kontrol grubu olarak 56 sağlıklı gönüllü alındı. Hastalara DSMIV’e göre yapılandırılmış görüşme formu (SCIDI) ile Pozitif ve Negatif Belirtileri Değerlendirme Ölçeği (PANSS) uygulandı. Çalışmada tüm deneklere Silik Nörolojik Belirtileri Değerlendirme Ölçeği (NES), Anormal İstemsiz Hareketleri Değerlendirme Ölçeği (AIMS) ve Barnes Akatizi Ölçeği (BARS) uygulandı.

Bulgular: Silik nörolojik belirtiler ve diskinezi şizofreni gruplarında kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha fazla görüldü, ancak ekstremitelerde görülen diskinezi dışında ilaç alan ve almayan gruplar arasında herhangi bir farklılık gözlenmedi.

Sonuç: Antipsikotiklerle hiç karşılaşmamış hastaların kayıtlarının incelenmesinde diskinetik hareketler saptanması, istem dışı hareketlerin oluşumunda antipsikotiklerin yeterli ve gerekli olmadıklarına işaret etmektedir. 2 Silik nörolojik belirtilerin şizofreni hastalarında, diğer psikiyatrik hastalara ve sağlıklı kontrollere göre daha fazla görüldüğü, yineleyen klinik çalışmalarla gösterilmiştir. 3 Bu çalışmada da hem nörolojik silik belirtilerin, hem de orofasyal diskinezinin şizofreni grubunda sağlıklı gruba göre daha fazla görülmesi, bazı nörolojik belirtilerin hastalığın bir parçası ya da ilaç etkisinden çok, gelişimsel bir süreç olabileceğini düşündürmektedir. Bu çalışma, tüm hareket bozukluklarının ilaca bağlanmaması için antipsikotik tedaviye başlamadan önce ayrıntılı bir hareket bozukluğu değerlendirmesi yapılmasının önemini vurgulamaktadır.

Files
EISSN 2757-8038