ALPHA PSYCHIATRY
Review

Attention deficit hyperactivity disorder in adults: a review of Turkish data

1.

Elazığ Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi, Çocuk Psikiyatrisi Polikliniği, Elazığ

2.

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi, Psikiyatri Anabilim Dalı, İzmit

Alpha Psychiatry 2010; 11: 351-359
Read: 765 Downloads: 391 Published: 01 May 2021

Objective: A review focusing on data from studies conducted in Turkey on adult attention deficit/ hyperactivity disorder (ADHD), which received increasing attention lately, both in the world and in our country still does not exist. Therefore, this study aimed to summarize sthe reuslts of studies conducted in Turkey on this issue.

Methods: PubMed and Turkish Psychiatry Literature search engines were searched. Dissertations conducted in Training and Education Hospitals and SSK Hospital of the Health Ministry of the Turkish Republic were reached electronically and those focusing on adult ADHD were evaluated.

Results: Adult ADHD was evaluated among psychiatric out and inpatients in six studies. Among traumatized patients applying to therapy and offenders diag-nosed with antisocial personality disorder one study, each was conducted to determine adult ADHD. Two studies, each, were conducted on psychopathology among parents of children with ADHD, oxidative metabolism in adult ADHD and neuropsychological findings among patients with adult ADHD. No study evaluating the treatment of cases diagnosed with adult ADHD in a randomized-controlled fashion could be found.

Discussion: The results from studies conducted in our country also support the proposition that adult ADHD is a severe, neurodevelop-mental disorder that carries additional costs other than treatment with life-long effects. It can be said that adult ADHD may be an important public health problem also in our country and that further multi-site, randomized-controlled studies on patients from both genders, designed prospectively, and focusing on various aspects of this disorder, especially its treatment are needed. (Anatolian Journal of Psychiatry 2010; 11:351-359)


Erişkinlerde dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu:  Türkiye verilerine dayalı bir gözden geçirme

Amaç: Son yıllarda dünyada ve ülkemizde giderek daha çok ilgi toplayan erişkin DEHB hakkında ülkemizde yürütülmüş olan araştırmaların sonuçlarını değerlendiren bir gözden geçirme halen bulunmamaktadır. Bu çalış-mada ülkemizde şimdiye kadar bu konuda yürütülmüş olan araştırmaların sonuçlarının özetlenmesi amaçlanmış-tır.

Yöntem: PubMed ve Türk Psikiyatri Dizini arama motorları taranmıştır. Sağlık Bakanlığı Eğitim ve Araştırma Hastaneleri ve SSK Hastanelerinde yapılmış olan uzmanlık tezlerine elektronik ortamdan erişilmiş ve erişkin DEHB üzerine yapılmış olan tezler değerlendirmeye alınmıştır.

Sonuçlar: Ayaktan ve yatarak tedavi edilen psikiyatri hastalarında erişkin DEHB altı, travma nedeniyle tedaviye başvuran hastalarda ve antisosyal kişilik bozukluğu tanılı hükümlülerde erişkin DEHB ise birer çalışmada değerlendirilmiştir. DEHB tanılı çocukların anne-babalarında psikopatoloji, erişkin DEHB’ndaki oksidatif metabolizma ve nöropsikolojik bulgular üzerine ise ikişer araştırma yürütülmüştür. Erişkin DEHB tanısı konmuş olguların tedavilerini randomize-kontrollü olarak değerlen-diren bir araştırmaya rastlanmamıştır.

Tartışma: Ülkemizdeki çalışmalardan elde edilen sonuçlar da, erişkin DEHB’nun etkilerini yaşam boyu sürdüren ve tedavi dışında ek maliyetler de getiren ciddi bir nörogelişimsel bozukluk olduğu önermesini desteklemektedir. Ülkemizde de erişkin DEHB’nun önemli bir halk sağlığı sorunu olabileceği ve özellikle erişkin DEHB’nun tedavisi üzerine olmak üzere bu bozukluğun çeşitli yönlerine odaklana-cak, uzunlamasına olarak tasarlanacak ve iki cinsiyetten hastaların alındığı, çok merkezli ve randomize-kontrollü araştırmalara gereksinme duyulduğu söylenebilir. (Anadolu Psikiyatri Derg 2010; 11:351-359)

Files
EISSN 2757-8038