ALPHA PSYCHIATRY

The Schedule for Schizotypal Personalities: reliability study of Turkish version

1.

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı, Ankara

Alpha Psychiatry 2010; 11: 313-320
Read: 588 Downloads: 388 Published: 01 May 2021

Objective: Schizotypal personality disorder, a schizophrenia spectrum disorder and schizotypal features share common genetic etiological and pathophysiological factors with schizophrenia. The severity of schizotypy has to be evaluated by standard measures in the studies examining the neurobiology and genetic background of schizo-phrenia and schizotypal personality disorder. The Schedule for Schizotypal Personalities (SSP), a structured interview which consists of ten scales, provides a detailed evaluation and gradation of several features of schizo-typal personality disorder. The aim of this study is to adapt the SSP in Turkish language and to investigate its psychometric properties.

Methods: Twenty-one patients diagnosed with DSM-IV schizotypal personality disorder, were evaluated by three independent raters in joint interviews, in order to examine the inter-rater reliability (intra-class coefficients) and internal consistency of the schedule. The association of the scaled scores with age and gender was also assessed.

Results:  Inter-rater reliability coefficients for ten scales of the schedule, ranged from 0.80 and 0.97. The schedule had a high level of internal consistency; Cronbach’s alpha for the first rater was 0.76. Age was found to be correlated with certain scales (7 and 8), but no difference was found with regard to gender.

Conclusion: Inter-rater reliability and internal consistency of the schedule were acceptable and Turkish version of it can be used in the schizophrenia and schizoypy research. (Anatolian Journal of Psychiatry 2010; 11:313-320).


Şizotipal Kişilik Çizelgesi: Türkçe formunun güvenilirlik çalışması

Amaç: Şizofreni spektrumunda yer alan şizotipal kişilik bozukluğu ve şizotipal özellikler, şizofreni ile ortak genetik etiyoloji ve fizyopatolojiye sahiptir. Şizofreni ve şizotipal kişilik bozukluğunun nörobiyolojisi ve genetik etiyolojisi ile ilgili çalışmalarda, şizotipi şiddetinin standart yöntemlerle ölçülmesi önem taşımaktadır. Şizotipal Kişilik Çizelgesi (ŞKÇ), 10 ölçekten oluşan, şizotipal kişilik özelliklerini ayrıntılı şekilde değerlendirmeyi ve şiddetini belirlemeyi sağlayan, yapılandırılmış bir görüşme ölçeğidir. Bu çalışmada ŞKÇ’nin Türkçeye uyarlanması ve psikometrik özelliklerinin araştırılması amaçlanmıştır.

Yöntem: DSM-IV’e göre şizotipal kişilik bozukluğu tanısı konan 21 hasta, üç görüşmeci tarafından bağımsız olarak değerlendirilerek, çizelgenin değerlendiriciler arası güvenilirliği (grup içi uyuşma düzeyi) ve iç tutarlılığı sınanmıştır. Yaş ve cinsiyetin ölçek puanlarına etkisi de araştırılmıştır.

Bulgular: Çizelgenin 10 ölçeği için elde edilen değerlendiriciler arası güvenilirlik katsayıları 0.80-0.97 arasında değişmektedir. Birinci görüşmeci için hesaplanan çizelgenin tümüne ilişkin iç tutarlılık (Cronbach alfa) katsayısı 0.76’dır. Yaşla bazı ölçeklerin (7 ve 8) arasında negatif ilişki saptanmış, cinsiyet farkı bulunamamıştır.

Sonuç: Değerlendiriciler arası güvenilirliği ve iç tutarlılığı kabul edilebilir sınırlarda olan çizelgenin, Türkçe formu ülkemiz-de şizofreni ve şizotipiyle ilgili araştırmalarda kullanılabilir. (Anadolu Psikiyatri Derg 2010; 11:313-320)

Files
EISSN 2757-8038