ALPHA PSYCHIATRY

The relationship of childhood abuse/neglect to suicide, selfmutilative behavior, and dissociative experience in the psychiatry outpatients

1.

Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı, ŞANLIURFA

2.

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı, İSTANBUL

Alpha Psychiatry 2002; 3: 140-146
Read: 567 Downloads: 395 Published: 21 May 2021

Objective: To determine the associations between childhood abuse, and neglect to suicide, self-mutilative behavior, anddissociative experience in the psychiatric outpatients.

Method: 150  consecutive female outpatients admitted to general psychiatric unit during six months research period were given a questionnaire inquiring various types of childhood abuse,neglect, suicide attemps and self mutilative behavior. They completed  also the Dissociative Experiences Scale.

Result: Various types of childhood abuse were frequently reported: Physical (15.3%), emotio4nal (18.7%), sexual (22%), neglect (30.5%). We found a statistically meaningful relationship between the story of suicide attempt and sexual, physical, and emotional abuse. Furthermore, there was a similar relation between self-mutilation and sexual and emotional abuse and neglect. Dissociative Experiences Scale scores, childhood abuse history and neglect were intercorrelated.

Conclusion: Consequently, these findings support the view that Dissociative Experiences Scale scores, self-mutilative behavior, suicide attempts and childhood abuse are intercorrelated regardless of the main diagnosis. (Anatolian Journal of Psychiatry 2002; 3:140-146)


Psikiyatri polikliniğine başvuran hastalarda çocukluk çağı kötüye kullanım/ihmal yaşantıları ile intihar, kendine fiziksel zarar verme ve dissosiyatif belirtiler arasındaki ilişki

Amaç: Genel psikiyatri polikliniğinde çocukluk çağı kötüye kullanım ve ihmal yaşantılarının, kendine zarar verme, intihar girişimi öyküsü ve dissosiyatif belirtilerle ilişkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır.

Yöntem: 15.7.1999 - 24.1.2000 tarihleri arasında Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Genel Psikiyatri Polikliniği’ne ilk defa başvuran 150 ardışık bayan hasta, çocukluk çağı kötüye kullanım ve ihmal yaşantılarını, kendine fiziksel zarar verme davranışı ve intihar girişimleri öyküsünü araştıran bir soru çizelgesi ve Dissosiyatif Yaşantılar Ölçeği ( DES) aracılığıyla değerlendirildi.

Sonuç: Çocukluk çağı fiziksel (%15.3), duygusal (%18.7) ve cinsel kötüye kullanım (%22) ile ihmal (%30.5) olarak bulundu. İntihar girişimi öyküsü ile cinsel, fiziksel, duygusal kötüye kullanım ve ihmal arasında istatistiksel anlamlı ilişki bulundu. Kendine fiziksel zarar verme davranışı ile cinsel, duygusal kötüye kullanım ve ihmal yaşantıları ilişkiliydi. Dissosiyatif Yaşantılar Ölçeği toplam puanı ile çocukluk çağı kötüye kullanım ve ihmal yaşantı türlerinin hepsi arasında anlamlı ilişki vardı.

Tartışma: Bu bulgular ayaktan tedavi gören psikiyatrik hasta grubunda çocukluk çağı kötüye kullanım ve ihmal yaşantıları ile intihar girişimi, kendine fiziksel zarar verme davranışı ve dissosiyatif yaşantılar arasında tanıdan bağımsız olarak ilişki bulunduğu görüşünü desteklemektedir. (Anadolu Psikiyatri Dergisi 2002; 3:140-146)

Files
EISSN 2757-8038