ALPHA PSYCHIATRY

The level of awareness on sexually transmitted diseases of patients with bipolar mood disorder and patients with heroine dependence

Alpha Psychiatry 2004; 5: 107-113
Read: 504 Downloads: 355 Published: 18 May 2021

Objective: In this study we aimed to evaluate the level of informedness and to compare the level of awareness on sexually transmitted diseases of patients with bipolar mood disorder and patients with heroine dependence.

Methods: Subjects of this study consist of 80 patients with bipolar mood disorder and 135 patients with heroine dependence. All patients filled a socio demographic data form and semi structured questionnaire designed by us.

Results: There was no significant difference in age and education level among the patients. The most remembered disease was AIDS. Syphilis, hepatitis B and gonorrhea followed it. Only the heroine addicts mentioned hepatitis C. Mostly bipolar patients believed that there was a vaccine for AIDS and those they had no probability of being infected with AIDS in comparison to homosexuals. In the patients who used heroine longer time misbelieves about sexually transmitted diseases increased 

Discussion: Both disorders lead to risky behaviors in regard to sexuality. The lack of information is a serious risk both patients themselves and the society. (Anatolian Journal of Psychiatry 2004; 5:107-113)


Eroin bağımlılığı ve iki uçlu duygudurum bozukluğu olan hastalarda cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı farkındalık düzeylerinin karşılaştırılması

Amaç: Bu çalışmada iki uçlu duygudurum bozukluğu ve eroin bağımlılığı olan hastaların cinsel yolla bulaşan hastalıklar konusundaki bilgilerinin ve konu ile ilgili farkındalık düzeylerinin birbirleriyle karşılaştırılarak saptanması amaçlanmıştır.

Yöntem: Çalışmaya iki uçlu duygu durum bozukluğu olan 80 hasta ve eroin bağımlılığı olan 135 hasta alınmıştır. Tüm hastalara tarafımızdan hazırlanan sosyo-demografik veri formu ve cinsel yolla bulaşan hastalıklarla ilgili yarı yapılandırılmış form doldurtulmuştur.

Bulgular: Her iki hasta grubunda da en fazla adı hatırlanan hastalık AIDS idi. Bunu sifiliz, hepatit B ve gonore izliyordu. Hepatit C’den ise eroin bağımlıları daha fazla söz etmişti. Daha çok iki uçlu duygudurum bozukluğu olan hastalar AIDS’in aşısı olduğuna ve eşcinsellere göre hastalığa yakalanma olasılıklarının olmadığına inanıyorlardı. Daha uzun süre eroin kullanan hastalarada cinsel yolla bulaşan hastalıklarla ilgili  yanlış inanışlar artmaktaydı.

Tartışma: Her iki bozukluk da hastaların cinsel yönden risk alıcı davranışlarda bulunmalarına yol açmaktadır ve bilgi düzeylerinde eksiklik hem hastaların kendileri için, hem de toplum açısından ciddi bir risktir. (Anadolu Psikiyatri Dergisi
2004; 5:107-113)

Files
EISSN 2757-8038