ALPHA PSYCHIATRY

Probable results of childhood abuse and neglect

1.

Gaziantep Üniv. Tıp Fak. Psikiyatri ABD GAZİANTEP

2.

İ.Ü. İstanbul Tıp Fak. Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi ABD İSTANBUL

3.

İ.Ü. İstanbul Tıp Fak. Psikiyatri ABD İSTANBUL

4.

Vakıf Gureba Hastanesi Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Kliniği İSTANBUL

Alpha Psychiatry 2001; 2: 69-78
Read: 809 Downloads: 518 Published: 22 May 2021

Object: The aim of this study is to determine the frequency of childhood abuse and neglect, self-mutilation, suicide attempt and dissociative experiences among adolescents as assessed in a sample of high-school students in Istanbul.

Method: 839 probands were given the Turkish Version of the Dissociative Experiences Scale and a short questionnaire about childhood abuse, neglect, self-mutilation and suicide attempt.

Results: The rates of neglect, emotional abuse, physical abuse, and sexual abuse were 16.5%, 15.8% 13.5%, and 10.7% respectively. The rates of self mutilative behaviours and suicide attempt were 21.4% and 10.1% respectively. Probands who reported any type of the inquired childhood traumas had a significantly higher dissociation level and more selfmutilative behaviours and suicide attempts compared with those who did not.

Conclusion: Childhood abuse and neglect seem to be in a considerable amount and these are related with self mutilation, suicide attempt and high level of dissociation among adolescents in a non-clinical Turkish population. (Anatolian Journal of Psychiatry 2001; 2(2):69-78)


Çocukluk dönemi istismar ve ihmalinin olası sonuçları

Amaç: Bu çalışmanın amacı bir grup ergen yaştaki öğrencide çocukluk dönemi istismar ve ihmal yaşantıları, kendine fiziksel zarar verme davranışı, özkıyım girişimi ve dissosiyatif yaşantıların sıklığını saptamak ve bunların birbiriyle olan ilişkilerini incelemektir.

Yöntem: 839 lise öğrencisine Dissosiyatif Yaşantılar Ölçeği ve kendine zarar verme davranışı ve özkıyım girişimiyle ilgili soruların da bulunduğu Çocuk İstismarı ve İhmali Soru Listesi verilmiştir.

Sonuçlar: Deneklerin %16.5’i ihmal, %15.8‘i duygusal istismar, %13.5‘i fiziksel istismar ve %10.7‘si cinsel istismar (ensest dahil) belirtmişlerdir. Kendine fiziksel zarar verme davranışının sıklığı %21.4 ve özkıyım girişimi sıklığı % 10.1’dir. Herhangi bir çocukluk dönemi travması belirten denekler, belirtmeyenlere göre daha yüksek derecede dissosiyatif belirtiler göstermekte, daha sık olarak kendine fiziksel olarak zarar vermekte ve özkıyım girişiminde bulunmaktadır.

Tartışma: Türkiye’de, klinik dışı ergen popülasyonunda, çocukluk dönemi istismar ve ihmal yaşantılarının azımsanmayacak bir oranda görüldüğü ve bunun kendine fiziksel zarar verme davranışı, özkıyım girişimi ve dissosiyatif belirtiler ile ilişkili olduğu anlaşılmaktadır. (Anadolu Psikiyatri Dergisi 2001; 2(2):69-78 )

Files
EISSN 2757-8038