ALPHA PSYCHIATRY

Evaluation of depression, anxiety and self-esteem levels in swimmers

1.

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları ABD, KOCAELİ

Alpha Psychiatry 2006; 7: 162-166
Read: 786 Downloads: 544 Published: 11 May 2021

Objective: The aim of this study was to evaluate depression, anxiety and self-esteem levels of swimmer children and to compare the results with the non-athlete children.

Methods: As swimmers, 31 children who regularly go to a swimming club at ages 9-13 were enrolled. And as the control group, 30 children at ages 9-13 chosen from an elementary school have been randomly selected and evaluated. Both groups have been assessed with childhood depression inventory, state-trait anxiety inventory for children and child form of Coopersmith Self-Esteem Inventory.

Results: Average scores of the self-esteem of the swimmers were statistically higher (p<0.01) and depression scores were lower compared to those of the control group (p<0.01). The state anxiety inventory levels were found to be higher in the swimmers. The difference between groups was found to be statistically significant (p<0.01).

Discussion: In opposition to the positive effects of sports on self-esteem and depressive symptoms, the high level of anxiety determined in the swimmers may be related with their performance. Also on the area of child psychiatry, extensive studies should be carried out on physical activity and sports and, how the sports affect mental health. (Anatolian Journal of Psychiatry 2006; 7:162-166)


Yüzücülerin depresyon, benlik saygısı ve kaygı düzeylerinin değerlendirilmesi

Amaç: Bu çalışmada profesyonel olarak yüzme sporu ile uğraşan çocuklarda depresyon, kaygı ve benlik saygısı düzeylerinin değerlendirilmesi ve aktif olarak sporla uğraşmayan yaşıtları ile karşılaştırılması amaçlanmıştır.

Yöntem: Kocaeli ilindeki bir yüzme kulübüne düzenli olarak devam eden 9-13 yaş arasındaki 31 yüzücü ile kontrol grubu olarak bir ilköğretim okulunda basit rasgele örneklem yolu ile 9-13 yaş arası 30 çocuk seçilerek incelenmiştir. Her iki gruba da Çocuklar için Depresyon Ölçeği (ÇDÖ), Çocuklar için Durumluk-Sürekli Kaygı Envanteri (ÇDSKE) ve Coopersmith Benlik Saygısı Ölçeği-Çocuk Formu (BSÖ) uygulanmıştır.

Bulgular: Yüzücü-lerin benlik saygısı ortalama puanları kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha yüksek (p<0.01), depresyon puanları ise düşük bulunmuştur (p<0.01). ÇDSKE ile değerlendirilen durumluk ve sürekli kaygı düzeyleri ise yüzücülerde daha yüksek saptanmıştır. Aradaki fark sürekli kaygı düzeyi açısından istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p<0.01).

Tartışma: Sporun benlik saygısı ve depresyon belirti düzeyi üzerindeki olumlu etkilerinin aksine yüzücülerde saptanan kaygı düzeyinin yüksekliği performansla ilişkilendirilebilir. Çocuk psikiyatrisi alanında da fiziksel aktivite ve sporla ilgili daha kapsamlı çalışmalar yapılmalı ve sporun ruh sağlığını hangi yollarla etkilediğinin üzerinde durulmalıdır. (Anadolu Psikiyatri Dergisi 2006; 7:162-166)

Files
EISSN 2757-8038