Objective: In the world and among different cultural groups, physical symptoms are the most common
expressions of social problems and emotional inconvenience; chest pain is one of the most widely seen,
medically unexplained physical symptoms. In this study, in patients with chest pain without detected cardiac etiology and comparison of some psychological factors with healthy control group were aimed.
Methods: Seventy patients were included in the study who came to the cardiology clinic with the complaint of chest pain but did not have any detected cardiac etiology. The healthy control group of 80 person was organized by mathcing them with the patients according to their age, gender and education. To both of the groups, self-evaluation scales were given which included socio-demographical data collection form, Toronto-Alexithymia-Scale, State Trait Anger Scale, Somatosensory Amplification Scale, Beck Anxiety Inventory and Beck Depression Inventory.
Results: Innoncardiac chest pain group, anxiety, depression, alexithymia, somatosensory amplification, trait anger and anger-in scores were higher than the healthy control group’s scores.
Conclusion: Alexithymia, anger and somatosensory amplification which are thought to be related with medically unexplained symptoms are high in noncardiac chest pain patients, either. These results show the importance of psychiatric evaluation in noncardiac chest pain patients. In addition, understanding the psychiatric symptom profile of these patients will make an important contribution to noncardiac chest pain treatment. (Anatolian Journal of Psychiatry 2007; 8:14-21)
Kalple ilişkili olmayan göğüs asınnda aleksitimi, öfke ve bedensel duyumları büyütme
Amaç: Tüm dünyada ve farklı kültürel gruplar arasında bedensel belirtiler toplumsal sorunların ve duygusal sıkıntının en yaygın bireysel anlatımlarınır ve göğüs arasın da tıbbi olarak açıklanamayan bedensel belirtilerin en sık görülenlerinden biridir. Bu çalışmada kardiyak etiyoloji saptanamamış göğüs arasının bazı psikolojik etkenlerle olan ilişkisi incelenmesi amaçlanmıştır.
Yöntem: Çalışmaya kardiyoloji polikliniğine göğüs arasında yakınması ile başvuran ve kardiyak etiyoloji saptanamayan 70 hasta alındı. Seksen kişilik sağlıklı kontrol grubu yaş, cinsiyet, eğitim durumu açısından hasta grubuyla eşleştirilerek oluşturuldu. Her iki gruba Sosyodemografik Veri Toplama Formu, Toronto Aleksitimi Ölçeği, Spielberger Sürekli Öfke ve Öfke ifade Tarzı Ölçeği, Bedensel Duyumları Büyütme Ölçeği, Beck Anksiyete Ölçeği ve Beck Depresyon Ölçeği verildi. Bulgular: Kalple ilişikili olmayan göğüs ağrısı (KlOGA) yakınması olan grubun anksiyete, depresyon, aleksitimi, bedensel duyumları büyütme, sürekli öfke ve içe dönük öfke puanları sağlıklı kontrol grubuna göre yüksek bulundu.
Sonuç: Tıbben açıklanamayan belirtilerle ilişkili olduğu düşünülen aleksitimi, öfke ve bedensel duyumları büyütme kalple ilişkili olmayan göğüs ağrısı (KOGA) hastalarında da yüksektir. Bu sonuçlar KlOGA hastalarında psikiyatrik değerlendirmenin önemini göstermektedir. Ek olarak bu hastalardaki psikolojik belirti profilinin anlaşılması KlOGA’nın tedavisinde önemli katkılar sağlayacaktır. (Anadolu Psikiyatri Dergisi 2007; 8:14-21)