ALPHA PSYCHIATRY
Poster presentations

Acute urinary retention due to catatonia: case report

1.

Gaziantep Üniversitesi, Gaziantep

Alpha Psychiatry 2009; 10: Supplement S93-S93
Read: 994 Downloads: 364 Published: 03 May 2021

Objective: Catatonic signs have seen most commonly in the psychiatric disorders such as schizophrenia and mood disorders. 1 Acute urinary retention is an urological emergence which lower abdominal pain and sudden stop of urinary output are the most common signs. Acute urinary retention without pain is very rare and this situation is generally due to central neurological system pathologies. 2,3 In our study, we reported an acute urinary retention due to catatonia and treated with ECT.

Case report: S.Y., 21 years old woman, married and a housewife, was admitted for lack of speaking, decrease of sleeping and appetite and immobility. In psychiatric examination inappropriate affect, psychomotor retardation, mutism, negativism, rigidity, and posturing were found. In her history, she did not have any psychiatric disorder. She was depressed and had diminished pleasure, loss of interest to daily activities, unhappiness, and decrease in appetite, insomnia, and fatigue for two weeks. She had persecutory delusions such as strangers replaced with her family and other people would harm her. She had depressive mood and catatonic features, so, diagnosed as major depression with psychotic and catatonic features. The application CGI (Clinical Global Impression) score was seven. Her family said that she had not piss or gone to toilet, and when she had forced to go to toilet for two days and had instantly refused it. She had bladder catheterization for acute urinary retention caused by not urinating and she had almost 3000 cc urinary output. Diazepam 20mg/day (i.v.) and ECT 3 times per week under general anesthesia was administered. Additionally risperidone was started for psychotic symptoms. She had seven ECT. After these treatments, her psychotic, depressive, catatonic symptoms and acute urinary retention resolved. She was discharged at 20th day of hospitalization. At discharge CGI score was two.

Discussion: In our case, there were no other medical conditions that would explain this acute urinary retention. Her refusal to pissing was thought as a catatonic sign. Catatonia signs recovered after the ECT and bladder catheter were removed after one week of catheterization. Acute urinary retention did not occurred again. To our knowledge, this is the first case of acute urinary retentions induced by catatonia.


Katatoniye bağlı gelişen akut üriner retansiyon: Olgu sunumu

Giriş: Katatoni belirtisi ruhsal bozukluklar içinde en sık şizofreni ve duygudurum bozukluklarında görülmektedir. 1 Akut idrar retansiyonu, sıklıkla alt abdominal ağrı ile birlikte, idrar çıkışının aniden durması ile ortaya çıkan ürolojik bir acil durumdur. Ağrısız akut üriner retansiyon nadirdir ve bu durum genellikle merkezi sinir sistemi patolojisi ile ilgilidir. 2,3 Bu çalışmamızda katatoniye bağlı gelişen ve EKT ile düzelen akut üriner retansiyon olgusunu bildirdik.

Olgu: S.Y., 21 yaşında, kadın, evli, ev hanımı, dört gün önce başlayan konuşmama, yemek yememe, uyumama, hareketsizlik yakınmalarıyla yakınları tarafından getirildi. Psikiyatrik muayene sonucunda duygulanımda küntlük, motor hareketlerde yavaşlama, mutizm, negativizm, rijidite ve postür alma saptandı. Alınan öyküsünden, önceden herhangi bir psikiyatrik bozukluğunun olmadığı, iki hafta önce başlayan moral bozukluğu, yaşamdan zevk alamama, günlük aktivitelere karşı ilgi ve istek kaybı, keyifsizlik, iştahsızlık, halsizlik, uykusuzluk yakınmalarının olduğu öğrenildi. Klinik izlemede çevresindeki yabancı insanların yakınlarıyla yer değiştirdiği, insanların kendisine kötülük edeceği şeklinde sanrıları olan ve duygudurumu depresif olan hastaya psikotik ve katatonik özellikli majör depresyon tanısı kondu. Uygulanan Klinik Global İzlenim (KGİ) Ölçeği, skoru yedi idi. Yakınlarından, bir-iki gündür idrar yapmadığı, tuvalete gitmeye zorlandığında ısrarla karşı koyduğu öğrenildi. İdrar yapmadığından dolayı akut üriner retansiyon gelişen hastaya üretral katater takıldı ve yaklaşık 3000 cc idrar çıkışı oldu. Hastaya diazepam 20 mg/gün (i.v.) ve genel anestezi altında haftada üç gün bilateral EKT uygulanmaya başlandı. Psikotik belirtileri için risperidon 1 mg/gün başlandı. Toplam yedi kez EKT yapıldı. Depresif, katatonik, psikotik belirtilerinde ve üriner retansiyonunda düzelme olan hasta taburcu edildi. Çıkışta KGİ skoru iki idi.

Tartışma: Olgumuzda akut üriner retansiyona neden olabilecek herhangi bir organik neden saptanmadı. İdrar yapmayı reddeden hastanın bu davranışı katatoninin bir belirtisi olarak kabul edildi. EKT sonucunda katatonik belirtileri düzelen ve bir hafta sonra katateri çekilen hastada yeniden üriner retansiyon olmadı. Bilgilerimize göre, olgumuz katatoni hastalarında bildirilen ilk akut üriner retansiyon olgusudur.

Files
EISSN 2757-8038