Objective: We aimed to investigate the head circumference (HC) and body length (BL) difference between patients with autism, with disruptive behavior disorder (DBD) and without any diagnosis (ND) and to explore the critical periods of age that the acceleration in the enlargement is significant among children younger than 3 and ahalf years old,.
Methods: Clinical psychiatric evaluation of all patients (n=90) younger than 43 months old (mean: 30.88±8.06) were made comprehensively and parents were given Autistic Behavior Checklist (ABC), Child Behavior Checklist 2/3 (CBCL). HC, BL and body weight were measured in a standard way.
Results: Only within the group of 2-3 years old children, the AU were found to have significantly longer HC (p<0.001) and BL (p<0.001) with respect to non-AU and post-hoc analysis revealed that AU had larger heads with respect to ND (p=0.007) and DBD (p=0.04), longer height only with respect to ND (p=0.017). We also found several significant correlations between BL and ABC scores (e.g., ABC- [total, p=0.017, r=0.41]).
Conclusion: Accelerated growth in BL, as well as HC, which becomes obvious after age two and decelerates after age three, may be an indicator of autism and a differentiating feature from DBD in early ages. The pathophysiology that would explain the correlation found between autistic symptom severity and acceleration in body length increase is yet to be investigated. (Anatolian Journal of Psychiatry 2008; 9:31-38)
Kafa çevresi farkı otizmde neden ve ne zaman başlıyor?
Amaç: Otizmde yaklaşık 1/3 oranında makrosefali görüldüğü bildirilmektedir. Kafa çevresinin (KÇ) neden ve ne zaman aşırı artmaya başladığı henüz yeterince aydınlatılamamıştır. Bu çalışmada, otizm veya yıkıcı davranım bozukluğu (YDB) tanısı konan ya da herhangi bir tanı konmayan oyun çocukları arasında, KÇ’ne ek olarak boy persentili (BP) farkının incelenmesi ve bu farkın hangi yaş grubunda belirginleştiğinin araştırılması amaçlanmıştır.
Yöntem: Çocuk psikiyatrisi kliniğinimizde izlenen, ortalama yaşı 30.88±8.06 ay olan tüm oyun çağı çocuklarının (n=90) kapsamlı klinik değerlendirmesi yapılmıştır. Anneler otizm davranış kontrol listesini (ODKL) ve Çocuk Davranış Değerlendirme Ölçeği-2/3’ü (ÇDDÖ/2-3) doldurmuştur. Çocukların KÇ, BP ve vücut ağırlığı standart bir şekilde ölçülmüştür.
Bulgular: Yalnız 2-3 yaş grubunda, otizm tanılı çocuklarda KÇ (p<0.001) ve BP (p<0.001) diğer çocuklara göre anlamlı olarak daha yüksek bulunmuş ve boy persentilleri ile ODKL puanları arasında anlamlı korelasyon saptanmıştır. Post-hoc analizde KÇ’nde otizm grubu ile tanı konmayan grup (p=0.007) ve YDB grubu arasında (p=0.04); BP’nde ise yalnız otizm tanılı grup ve tanı konmayan grup arasında (p=0.017) anlamlı fark saptanmıştır.
Sonuç: Özellikle 2-3 yaş arasında anlamlı derecede daha büyük BÇ, otizmi çok sayıda benzer klinik belirtilere sahip YDB’ndan ayıran bir özellik olarak dikkate alınabilir. Otizmin varlığı ve otistik belirti şiddeti ile BP arasında özellikle 2-3 yaş arasında bulunan anlamlı korelasyon, bu alanda yapılacak çalışmalarda KÇ’ne ek olarak BP’nin de dikkate alınmasının ve bu ilişkinin altında yatan patofizyolojik sürecin daha ayrıntılı incelenmesinin gerektiğini düşündürmektedir. (Anadolu Psikiyatri Dergisi 2008; 9:31-38)