ALPHA PSYCHIATRY

The relationship pain intensity, anxiety, and depression in patients with fibromyalgia and rheumatoid arthritis

1.

Abant İzzet Baysal Üniversitesi Düzce Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı, DÜZCE

2.

Abant İzzet Baysal Üniversitesi Düzce Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı, DÜZCE

Alpha Psychiatry 2002; 4: 223-226
Read: 893 Downloads: 543 Published: 21 May 2021

Objective: Fibromyalgia (FM) and rheumatoid arthritis (RA) are frequently comorbid with various medical and psychiatric disorders. The purpose of this study was to examine the relationship of comorbid among FM, anxiety, depression and was to describe the relationship of RA with anxiety, depression.

Method: Patients with FM were 37 women who each met the 1990 criteria of the ACR for FM. Patients with RA were 30 women who fulfilled the 1987 criteria of the ARA for RA. The patients with FM and RA assessed their pain using a visual analog scale. The patients’ depressive symptoms were measured with the Beck Self-Rating Depression Scale and anxiety symptoms were measured with the Hamilton Anxiety Scale.

Results: Pain experience was higher in the patients with FM than with RA (p<0.001). Anxiety scores were higher in the patients with FM than with RA (p<0.001) and there was a positive correlation between the anxiety scores and the pain intensity (p<0.001). The patients (14 patients, 37.8%) with FM more depressive than the RA patients (11 patients, 36.6%), but a statistical difference between depression score and pain intensity was not found (p>0.05). In the patients with RA, a positive correlation between anxiety score and pain intensity was not found (p>0.05), but a positive correlation between depression score and pain intensity was found (p<0.001).

Discussion: The result show that FM patients have higher pain intensity than RA patients, and have higher anxiety score than RA patients, but have not a difference depressive score. In the patients with FM a positive correlation was found between anxiety scores and pain intensity, but in the patients with RA a positive correlation was found between depression scores and pain intensity. (Anatolian Journal of Psychiatry 2002; 3:223-226)


Fibromyaljili ve romatoid artritli hastalarda ağrı şiddeti ile anksiyete ve depresyon ilişkisi

Amaç: Fibromyalji (FM) ve romatoid artritin (RA) yüksek oranda çeşitli tıbbi ve psikiyatrik hastalıklarla birlikte olduğu bilinmektedir. Bu amaçla psikiyatrik bozukluklardan depresyon ve anksiyetenin FM ve RA ile birlikteliğini ve bu hastalıkların RA ve FM’deki ağrı şiddeti ile ilişkisini araştırmak istedik.

Yöntem: 1990 American College of Rheumatology (ACR) kriterlerine göre FM tanısı konan 37 kadın hasta, 1987 American Rheumatism Association (ARA) kriterlerine göre RA tanısı konan 30 kadın hasta çalışmaya alındı. Her iki grubun depresyonları Beck Depresyon Ölçeği, anksiyeteleri Hamilton Anksiyete Ölçeği, ağrı şiddeti ise Visual Analog Skala ile değerlendirildi.

Bulgular: FM’li hastalarda ağrı şiddeti RA’li hastalara göre daha fazlaydı (p<0.001). FM’li hastalarda anksiyete şiddeti, RA’li hastalara göre daha yüksekti (p<0.001). FM’li hastalarda depresyon RA’li hastalara göre daha fazlaydı, FM’li 14 hastada (%37.8), RA’li 11 hastada (%36.6) depresyon mevcuttu, ancak istatistiksel anlamlılıkta değildi (p>0.05). FM’li hastalarda depresyon şiddeti ile ağrı şiddeti arasında ise ilişki bulunamadı (p>0.05). RA’li hastalarda anksiyete şiddeti ile ağrı şiddeti arasında ilişki bulunamazken (p>0.05), depresyon şiddeti ile ağrı şiddeti arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulundu (p<0.001).

Tartışma: Sonuç olarak FM’li hastalarda ağrı şiddeti RA’li hastalara göre daha şiddetliydi. FM’li hastalarda anksiyete şiddeti RA’li hastalara göre daha fazlayken, depresyon oranlarında anlamlılık yoktu. FM’de anksiyete şiddeti ile ağrı şiddeti ilişki gösterirken, RA’te depresyon şiddeti ile ağrı şiddeti arasında ilişki bulundu. (Anadolu Psikiyatri Dergisi 2002; 3:223-226)

Files
EISSN 2757-8038