ALPHA PSYCHIATRY

The relationship between risk factors and depression scores, and depression prevalence among women between 15-49 years age

1.

Ege Üniv. Tıp Fak. Psikiyatri Anabilim Dalı, İZMİR

2.

Ege Üniv. Tıp Fak. Tıp Eğitimi Anabilim Dalı, İZMİR

Alpha Psychiatry 2003; 4: 208-219
Read: 759 Downloads: 473 Published: 20 May 2021

Objective: Investigation of sociodemographic features, psychosocial stress factors, depression scores and depression prevalence among women between 15-49 years age is aimed in this study.

Methods: The study group was chosen among 15-49 years age women who live in İzmir/Çiğli/Balatçık Health Office Catchments Area. Two hundreds and thirty-two women who were enrolled to the study were given BDI to search depressive symptomatology, stress factors and sociodemographic features. The women whose BDI scores were over 14 were taken to psychiatric interview using HDRS.

Results: One hundred and nineteen of 232 women who were enrolled to the study got 14 or over points from BDI. Eightyeight of these 119 women were taken to psychiatric interview. Sixty of 88 women were diagnosed as depressive. Thus the depression prevalence in the study group was found as 25.8% (n=60). Depression scores are significantly higher among women who has marital problems during last year and who has a depressive episode before.

Discussion: The history of a depressive episode and marital problems during last year increase the risk of severe depression among women. (Anatolian Journal of Psychiatry 2003; 4:208-219)


On beş-kırk dokuz yaşları arasındaki kadınlarda depresyon prevalansı ve depresyon şiddeti ile risk faktörleri arasındaki ilişki

Amaç: On beş-kırk dokuz yaşları arasındaki kadınlarda depresyon prevalansının saptanması ve depresyon puanları ile psikososyal stres faktörleri ve sosyodemografik özellikler arasındaki ilişkinin araştırılması.

Yöntem: Bu çalışmada İzmir/ Çiğli/Balatçık Mahallesi Sağlık Ocağı Bölgesi’nde yaşayan 15-49 yaş arası kadınlar örneklem grubu olarak seçilmiştir. Örneklem grubu olarak seçilen 232 kadına sosyodemografik özellikler, psikososyal stres faktörleri ve depresif belirtileri saptamak amacı ile bir form ve Beck Depresyon Envanteri (BDE) verilmiştir. BDE puanı 14 ve üzerinde olan ve kabul eden kadınlarla Hamilton Depresyon Derecelendirme Ölçeği (HDDÖ) kullanılarak psikiyatrik görüşme yapılmıştır.

Sonuçlar: Çalışmaya alınan 232 kadından 119’u BDE’den 14 ve üzerinde puan almıştır. Bu kadınlardan 88’i psikiyatrik görüşme yapılmıştır. Seksen sekiz kadından 60’ına depresyon tanısı konmuştur. Bu örneklem grubunda depresyon prevalansı %25.8 (60/232) olarak bulunmuştur. Depresyon puanları özellikle son bir yıldır evlilik sorunu yaşayan ve önceden depresyon geçirmiş olan kadınlarda anlamlı olarak yüksek bulunmuştur.

Tartışma: Önceden depresyon geçirmiş olma ve son bir yıl içinde evlilik sorunu yaşama risk faktörleri olarak kadınlarda daha ciddi depresyon görülme riskini artırmaktadır. (Anadolu Psikiyatri Dergisi 2003; 4:208-219)

Files
EISSN 2757-8038