Objectives: It has been reported that there is a relation between the social supports during pregnancy, stressfull life events, pregnant’s problem solving skills and postpartum psychiatric disorders. The study was carried out with the purpose of pregnant women perceived social support from family and problem solving skills.
Methods: This descriptive and explorative study was carried on 80 pregnant women pursued on Erzurum Abrurrahman Gazi Primary Health Care Unit between the dates March-July 2000. Data were collected by means of perceived social support from family scale, problem solving inventory and questionnaire form. In the evaluation of the data; percentage, Kruskall Wallis, t test, correlation analyses were used.
Results: It was found that the perceived social support from family, pregnant and her husband’s education level, the number of person living in family and health staff controlling during pregnancy haseffected pregnant’s problem solving skills.
Discussion: As pregnant whose husbands and themselves have low educational levels, living in crowded family and those are not under health control, have low problem solving skills and low family social support scores, health staff should support the pregnants have these features. (Anatolian Journal of Psychiatry 2003; 4:98-105)
Gebe kadınların ailelerinden algıladıkları sosyal destek ile problem çözme becerileri arasındaki ilişki
Amaç: Doğum sonrası dönemde psikiyatrik bozuklukların ortaya çıkması ile gebelik sırasındaki sosyal destek yetersizliği, stresli hayat olayları ve gebenin problem çözme becerileri arasında ilişki olduğu bildirilmektedir. Bu çalışma gebelerin ailelerinden algıladıkları sosyal destek ile problem çözme becerileri arasındaki ilişkiyi saptamak amacıyla yapılmıştır.
Yöntem: Çalışma Erzurum Abdurrahman Gazi Sağlık Ocağı’nda takip edilen 80 gebe üzerinde tanımlayıcı ve ilişki arayıcı olarak planlanmış ve Mart-Temmuz 2000 tarihleri arasında yapılmıştır. Veriler soru formu, aileden algılanan sosyal destek ölçeği ve problem çözme envanteri kullanılarak toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde yüzdelik, Kruskal Wallis, t testi ve korelasyon analizi kullanılmıştır.
Sonuç: Çalışma sonucunda, gebe kadın ve eşinin eğitim durumu, ailede yaşayan birey sayısı, gebelik süresince sağlık personeli kontrolünde olma ve aileden algılanan sosyal destek puanlarının gebelerin problem çözme becerilerini etkilediği bulunmuştur.
Tartışma: Eşi ve kendisinin eğitim düzeyi düşük olan gebeler, kalabalık ailede yaşayanlar, sağlık ekibi kontrolünde olmayanların ailesel sosyal destek algıları ve problem çözme becerileri düşük olduğundan; sağlık elemanlarının bu özellikleri taşıyan gebelere ulaşmaları ve destek sağlamaları, kadınların gebelik ve sonrası dönemde sağlıklı olmaları için gereklidir. (Anadolu Psikiyatri Dergisi 2003; 4:98-105)