Objective: The aim of this study is to investigate whether the prevalence of mentally ill patients attending to primary care settings in the city of Eskişehir and the mental illnesses diagnosed at these health services were affected by socioeconomic status and sex differences.
Method: In this retrospective study, the out-patient registration lists of the overall 313139 patients attending to primary care clinics in the city of Eskişehir during a year’ period were screened. Out of 313139, 7335 mentally ill patients thought as having a mental disorder or referred to a mental health centre by their physicians were evaluated.
Results: The prevalence of probable/definite mental illnesses diagnosed at primary care settings in higher socioeconomic neighbourhoods were more often than in the others. The number of women patients in mentally ill population was higher than men. The most frequently diagnosed mental ilnesses were depression and anxiete disturbances. The rate of probable mental illness and psychiatric comorbidity of physical and mental illnesses were higher than the other mental illnesses.
Conclusions: According to these results, It appears that the proportion of the diagnoses and treatments of psychiatric disorders in primary care settings in the city of Eskişehir are rather too low. These results may be interpreted by the following: primar care physicians’ not necessarily realizing mental symptoms of the patients attending to primary care centres, the accompanying of mental illnesses to a physical ilness and socio-economic status. (Anatolian Journal of Psychiatry 2001; 2(2):87-98)
Eskişehir ilindeki sağlık ocaklarında konulan ruhsal hastalık tanıları ile sosyoekonomik durum arasındaki ilişki
Amaç: Bu çalışmanın amacı, sosyoekonomik durum ve cinsiyete göre birinci basamak kurumlarına yapılan psikiyatrik başvuru sıklığının ve konulan psikiyatrik tanıların değişip değişmediğini araştırmaktır.
Yöntem: Bu retrospektif çalışmada, Eskişehir il merkezinde bulunan sağlık ocaklarına 1 yılda başvuran 313139 hastanın kayıtları incelendi. Bu 313139 hastadan bir ruhsal hastalık tanısı konduğu düşünülen ya da bir ruh sağlığı merkezine sevk edilen 7335 hasta değerlendirmeye alındı.
Sonuçlar: Diğerlerine göre sosyoekonomik durumu daha yüksek olarak kabul edilen mahallelerdeki sağlık ocaklarında konulan olası/kesin psikiyatrik hastalıkların sıklığı daha fazla idi. Ruhsal hasta popülasyonundaki kadın hastaların sayısı erkeklerden daha fazla idi. En sık kesin mental hastalık tanıları depresyon ve anksiyete bozukluğu idi. Olası psikiyatrik hastalık (OPH) ve fiziksel ve ruhsal hastalığın birlikte bulunması (eş tanı) oranı diğer psikiyatrik hastalıklara göre daha yüksekti.
Tartışma: Bu sonuçlara göre olası/kesin ruhsal hastalık tanı ve tedavisinin Eskişehir’deki sağlık ocaklarında çok düşük oranda yapıldığı anlaşılmaktadır. Bu durum, birinci basamak hekimlerinin birinci basamak kurumlarına başvuran hastalardaki mental semptomların yeterince farkına varamamaları, ruhsal hastalıkların fiziksel bir hastalığa eşlik etmesi ve de sosyoekonomik durumla ilişkili olması şeklinde yorumlanabilir. (Anadolu Psikiyatri Dergisi 2001; 2(2):87-98)