ALPHA PSYCHIATRY

The distribution of psychiatric disorders among inpatients in an university hospital

1.

Pamukkale Üniv. Tıp Fak. Psikiyatri ABD, Denizli

Alpha Psychiatry 2000; 1: 148-156
Read: 683 Downloads: 523 Published: 24 May 2021

Objective: It is a crucial problem that the inpatients in the non-psychiatric clinics in general hospital have generally psychiatric disorder which can affect the course of medical condition. In this study, the rate of psychiatric disorders, the factors affecting these rates, the sociodemographic characteristics, medical disorders in the Pamukkale University have been investigated.

Method: In this study has been aplied to 201 inpatients in the non-psychiatric clinics, who accepted to be included in the study. Psychiatric disorders were diagnosed using Prime-MD (Primary Care Evaluation of Mental Disorder).

Results: It had been observed that the rate of psychiatric disorders was 23.4 % and depressive disorders were mostly common among inpatients. Although there was not a significant sociodemografic difference between the patients who had a psychiatric disorder and who did not, old age, chronical medical disorders, partial disability, cancer and stress were the majör risk factors for psychiatric disorders.

Conclusion: Cronic medical disorder, partial disability and stress factors may give rise to psychiatric disorder. The frequent determination of psychiatric disorders among the inpatients emphasizes the importance of psychosocial approach. (Anatolian Journal of Psychiatry, 2000; 1(3):148-156)


Bir üniversite hastanesinde yatan hastalarda psikiyatrik bozukluk dağılımı

Amaç: Genel hastanede yatan hastaların büyük bir kısmında, psikiyatrik bozuklukların olması ve fiziksel hastalıkların gidişini etkilemesi önemli bir sorundur. Çalışmamızda, Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde psikiyatri dışı kliniklerde yatarak tedavi gören hastaların psikiyatrik bozukluk oranları, bu oranları etkileyen faktörler, sosyodemografik özellikleri ve fiziksel hastalıkları araştırılmıştır.

Yöntem: Bu çalışma, psikiyatri dışı kliniklerde yatarak tedavi gören ve araştırmaya katılmayı kabul eden 201 hastada gerçekleştirildi. Hastaların psikiyatrik bozukluk tanılarını saptamak için Prime-MD (Primary Care Evaluation of Mental Disorder) ölçeği kullanıldı.

Sonuçlar: Psikiyatrik bozukluk oranı % 23.4’dü ve hastalarda en fazla depresif bozukluklar görülmekteydi. Psikiyatrik bozukluğu olan ve olmayan hastaların sosyodemografik özellikleri anlamlı bir farklılık göstermemekle beraber, ileri yaş, fiziksel hastalıkların kronik oluşu, kısmi işlev kaybı, kanser ve stres etmenleri psikiyatrik bozukluklar için önemli risk faktörleriydi.

Tartışma: Fiziksel hastalığın kronik oluşu, kısmi işlev kaybı ve stres etmenleri psikiyatrik bozukluklara yatkınlık sağlamaktadır. Yatan hastalarda önemli oranda psikiyatrik bozukluk saptanması, bu hastalara biyopsikososyal yaklaşımın önemini vurgulamaktadır.(Anadolu Psikiyatri Dergisi, 2000; 1(3):148-156)

Files
EISSN 2757-8038