ALPHA PSYCHIATRY

Suicidal ideations in panic disorder

1.

Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı, Denizli

Alpha Psychiatry 2003; 4: 81-86
Read: 586 Downloads: 395 Published: 19 May 2021

Objective: Panic disorder is a common, frequently disabling illness that has recently been shown to be associated with an increasing risk for suicidal ideation. In this study, we aimed to investigate suicidal ideations and associated depressive symptoms in the patient with panic disorder.

Method: Our study group was consisted of eighty-five patients who were admitted to psychiatric outpatient clinic of the Pamukkale University Medical School, with the diagnosis of panic disorder according to the DSM-IV criteria. The relationship between suicidal ideations and sociodemographic data, associated depressive symptoms, agoraphobia and psychosocial stres factors were examined.

Result: It was found that the majority of the patients with panic disorder was women (62.4%), married (80%) and primary school graduate (36.5%). It was observed that, 16.5% of the patients had panic disorder with agoraphobia, 17.6 % had suicidal ideations and 24.7% had overlapping depressive symptoms. Suicidal ideations were related associated depressive  symptoms and panic disorderwith agoraphobia. Stress factors were significantly frequent in the patients with depressive symptoms.

Discussion: In our study, it was found that suicidal ideations is frequently observed in the patient with panic disorder, and most of the patients had associated depressive symptoms. Panic disorder with agoraphobia and associated depressive symptoms could be a possibility which gives rises to sucidal ideations of these patients. (Anatolian Journal of Psychiatry 2003; 4:81- 86)


Panik bozukluğunda özkıyım düşünceleri

Amaç: Panik bozukluğu, sıklıkla yeti yitimine neden olan ve özkıyım düşünceleri riskini artıran yaygın bir bozukluktur. Çalışmamızda panik bozukluğu olan hastalarda özkıyım düşünceleri ve depresif belirtiler araştırılmıştır.

Yöntem: Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Polikliniği’ne başvuran ve DSM-IV tanı kriterlerine göre panik bozukluk tanısı alan 85 hasta çalışma grubunu oluşturdu. Özkıyım düşüncelerinin varlığı ile sosyodemografik değişkenlerin, depresif belirtilerin, agorafobinin ve stres etmenlerinin ilişkisi incelendi.

Bulgular: Panik bozukluğu olan hastaların çoğunluğunun kadın (%62.4), evli (%80) ve ilkokul mezunu (%36.5) olduğu saptandı. Hastaların %16.5’nde agorofobi ile birlikte panik bozukluk, %17.6’sında özkıyım düşünceleri mevcuttu, %24.7’sine depresif belirtiler eşlik etmekteydi. Özkıyım düşünceleri ile depresif belirtiler ve agorafobili panik bozukluğu ilişkili bulundu. Depresif belirtileri olan hastalarda stres etmenleri anlamlı oranda daha fazlaydı.

Tartışma: Çalışmamızda panik bozukluğunda özkıyım düşüncelerinin sık görüldüğü ve bu hastaların önemli kısmında depresif belirtilerin bulunduğu saptandı. Panik bozukluğu hastalarında eşlik eden depresif belirtiler ve agorafobi özkıyım riskini yükselten bir etken olarak dikkati çekmektedir. (Anadolu Psikiyatri Dergisi 2003; 4:81-86)

Files
EISSN 2757-8038