Objective: The aim of this study was to investigate relationship among smoking attitudes, psychiatric symptoms and 16 ages below trauma in Diyarbakır city center.
Methods: The research was conducted at March-April 2006 among 599 adults who live in 50 different districts of Diyarbakır. The respondents were interviewed face to face at their homes. In this cross-sectional study we administered a questionnaire in order to determine sociodemographic, smoking, 16 ages below trauma and psychiatric symptoms.
Results: We determined that from 599 persons joined to our study 50.9% of the persons are at least 1 smoking a daily. Rate of smoking was Female 36.7% and male 65.2%. Average age for smoking cigarette for the first time was 16.4±2.2 years. The highest prevalence for smoking cigarette regularly was found in the 25-34 age groups. Sixteen age years below trauma rate was higher in smokers (60.3%) than nonsmokers (47.3%). According to SCL-90-R, anxiety, obsession, depression, psychosis, phobia and global mean scores were higher smokers than nonsmokers.
Discussion: In our research we found associate with smoking use, psychiatric symptoms and 16 ages below trauma. (Anatolian Journal of Psychiatry 2008; 9:67-74)
Diyarbakır kent merkezinde sigara içme durumu ve ilişkili bazı etkenler
Amaç: Sigara içme ile 16 yaş altı travmatik yaşantı ve psikopatoloji arasındaki ilişki yeterince araştırılmamıştır. Bu çalışmada Diyarbakır kent merkezinde sigara içme ile 16 yaşından önceki travmatik yaşantılar ve psikiyatrik belirtiler arasındaki ilişkinin araştırılması amaçlanmıştır.
Yöntem: Çalışma, Diyarbakır’ın 50 ayrı mahallesinde yaşayan 600 yetişkin ile evlerinde yüz yüze görüşme yoluyla, 2006 yılı Mart-Nisan aylarında gerçekleştirilmiştir. Kesitsel olarak planlanan bu çalışmada, sosyodemografik özellikleri ve sigara içme durumları, 16 yaşından önceki travma ve psikiyatrik belirtileri belirlemek için anketler uygulandı.
Bulgular: Çalışmaya katılanlardan %50.9’u günde en az 1 sigara içiyordu. Bu oran erkeklerde %65.2, kadınlarda %36.7 idi. Sigara içmeyi ilk deneme ortalama yaşı 16.4±5.4’tür. Düzenli olarak sigara içtiğini belirtenler en yüksek oranda 25-34 yaş grubundadır. On altı yaşından önce travma yaşama oranı sigara içenlerde (%60.3) sigara içmeyenlere (%47.3) göre daha yüksek olarak bulundu. SCL-90-R’ye göre anksiyete, obsesyon, depresyon, psikoz, fobi ve toplam ortalama puanları sigara içenlerde içmeyenlere göre daha yüksekti.
Tartışma: Araştırmamızda sigara içmeyle bazı sosyodemografik değişkenler, yaşanan travma ve psikiyatrik belirtiler arasında ilişki olduğunu bulduk. (Anadolu Psikiyatri Dergisi 2008; 9:67-74)