ALPHA PSYCHIATRY

Şizofrenide yıkım olan ve olmayan hastaların immunolojik özellikler bakımından karşılaştırılması

1.

Ege Üniv. Tıp Fak. Psikiyatri ABD, İZMİR

2.

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları ABD, İmmunoloji Bilim Dalı, ANTALYA

3.

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri ABD, İZMİR

4.

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı, İZMİR

Alpha Psychiatry 2001; 2: 197-203
Read: 629 Downloads: 436 Published: 22 May 2021

Objective: The aim of this study was to compare deficit and non-deficit schizophrenic patients by means of immunological variables.

Method: Fifty-six patients were enrolled in the study. They were divided into two groups as “deficit” and “nondeficit” according to “deficit syndrome” criteria reported by Carpenter et al. Plasma levels of Complement 3, Complement 4, IgA, IgG, IgM IgA and Lymphocyte subgroups were examined in all patents. The SPSS programme was used to compare the immunological variables.

Results: IgE levels of the deficit group were higher (p<0.02) and NK activity was lower (p<0.005) significantly when compared with the deficit group.

Conclusion: There is a difference between the two groups with respect to immunological variables. The elevated IgE levels of the deficit group in the absence of an allergic reaction suggest that there may be an autoimmune process contributing to the ethiopathogenesis of the deficit syndrome, since elevated levels of IgE is associated with Th2 type immune response. (Anatolian Journal of Psychiatry 2001; 2(4):197- 203)


Şizofrenide yıkım olan ve olmayan hastaların immunolojik özellikler bakımından karşılaştırılması

Amaç: Bu çalışmada şizofrenide yıkım olan (defisit) ve yıkım olmayan (non-defisit) hastaların immunolojik değişkenler bakımından karşılaştırılması amaçlanmıştır.

Yöntem: Çalışmaya 56 hasta alınmıştır. Hastalar Carpenter ve arkadaşlarının Yıkım Sendromu Ölçütleri’ne göre, yıkım olan ve yıkım olmayan şeklinde iki gruba ayrılmışlardır. Hastalardan alınan kan örneklerinde lenfosit alt tipleri, kompleman 3 ve kompleman 4, IgA, IgG, IgM ve IgE düzeyleri araştırılmıştır. İki grup arasındaki karşılaştırma verilerin niteliğine göre ki kare ve varyans analizi ile SPSS programı ile yapılmıştır.

Bulgular: Yıkım olan grupta IgE düzeyi ortalamaları yıkım olmayan gruba göre anlamlı olarak yüksek (p=0.02), NK hücre (natural killer-doğal öldürücü hücre) aktivitesi ise düşük olarak bulunmuştur (p<0.01). Diğer immunolojik değişkenler bakımından iki grup arasında fark saptanmamıştır.

Sonuç: Yıkım olan grupta IgE düzeyi yüksekliği otoimmun bir sürece ilişkin bir kanıt olabilir. IgE düzeyi yüksekliği Th2 tip immun yanıtla ilişkilidir. Allerjik ya da başka saptanabilmiş tıbbi bir hastalık olmadan IgE yüksekliği otoantikor yap

Files
EISSN 2757-8038