ALPHA PSYCHIATRY

Satisfaction Scale of Nursing Care in chemotherapy patients

1.

Osmangazi Üniversitesi Eskişehir Sağlık Yüksekokulu ESKİŞEHİR

2.

Osmangazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi ESKİŞEHİR

3.

Osmangazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği ESKİŞEHİR

Alpha Psychiatry 2005; 6: 75-83
Read: 506 Downloads: 351 Published: 17 May 2021

Objective: This study is carried out to develop a measurement tool which is tested for its validity and reliability where it could be used to determine level of satisfaction in patients having chemotherapeutics related to nursing care.

Method: In this study “Patient Satisfaction Scale” is used to determine satisfaction level of patients having chemotherapeutics according to patient care of nurses. Validity and reliability of such scale is verified by statistical analyses based on 50 patients.

Findings: To verify reliability of the scale, test-retest reliability is obtained and correlation coefficients for each material are found to be over 0.75 between two applications. Correlation coefficients over 0.001 are set as reliable for all materials. Measurement tool is found to be valid as materials called “patient satisfaction” took scores between 0.51-0.84 which are 29 materials summed as one factor. They are obtained after factor analysis applied to scale and structural validity. Based on reliability analysis and total correlation of each material, high correlation coefficients between 0.50-0.80 showed consistencies of each material between each other.

Result: Structural validity, internal reliability and applicability of patient satisfactory scale which is developed for measurement of satisfaction of patients having chemotherapy is approved by Cronbach ∝ analysis, factor analysis and t-test results. (Anatolian Journal of Psychiatry 2005; 6:75-83)


Kemoterapi hastalarında Hemşirelik Bakımı Memnuniyet Ölçeği

Amaç: Bu çalışmanın amacı, kemoterapi tedavisi uygulanan hastaların hemşirelik bakımından memnuniyet düzeyini belirlemede kullanılabilecek bir ölçme aracının geçerlilik ve güvenilirlik çalışmasını yapmaktır.

Yöntem: Bu çalışmada, kemoterapi alan hastaların hemşirelik bakımına yönelik memnuniyet düzeyini belirlemek amacıyla geliştirilen “hasta memnuniyet ölçeği” kullanılmıştır. Ölçeğin geçerlilik ve güvenilirliği 50 hastada yapılan istatistiksel analizler ile doğrulanmıştır.

Bulgular: Ölçeğin güvenirliğini belirlemek için test-tekrar test uygulaması yapılmış ve iki uygulama arasındaki korelasyon katsayıları her bir madde için 0.75’ten yüksek bulunmuştur (p<0.001). Ölçeğe uygulanan faktör analizi ve yapı geçerliliğinden sonra kalan 29 maddenin tek faktörde toplandığı, “hasta memnuniyeti” olarak isimlendirilen maddelerin 0.51-0.84 arasında puan aldığından ölçme aracının geçerli olduğu saptanmıştır. Güvenilirlik analizi ve maddelerin toplam korelasyonunda her bir maddenin 0.50-0.80 arasında korelasyon katsayılarına sahip olmaları, maddelerin birbirleri ile tutarlılığının olduğunu göstermektedir.

Sonuç: Kemoterapi alan hastaların memnuniyetini ölçmek için geliştirilen hasta memnuniyet ölçeğinin yapısal geçerliliği, iç güvenilirliği ve uygulanabilirliği; Cronbach-∝ analizi, faktör analizi ve t testi sonuçları ile kanıtlanmıştır. (Anadolu Psikiyatri Dergisi 2005; 6:75-83)

Files
EISSN 2757-8038