Objective: This research is a descriptive field study, conducted in order to investigate the relationship between attachment style and mental health in adolescence and was to evaluate the effects of parent’s attitude on attachment style.
Methods: Sociodemographic data form, Strength and Difficulties Questionnaire, Relationship Scale Questionnaire was applied to 384 adolescents, between 11-15 years through face to face interviews. The mental capacity of all participants was sufficient enough to maintain the interviews. The parents of all adolescence provided informed consent before the initation of the study.Sociodemographic DataForm, Parental Attitude Research Instrument was applied to adolescence’s parents.
Results: There was negative correlations between secure attachment style and prosocial behavior, emotional symptoms, hyperactivity/inattention, peer relationship problems, conduct problems, total difficulties scores, whereas there was a positive correlation between fearful attachment style and emotional symptoms, total difficulties scores. Significant positive correlations have been found between dismissed attachment style and emotional symptoms, hyperactivity/inattention, prosocial behavior, total difficulties scores. Also there was a significant positive correlation between fearful attachment style and oppression and discipline subscales of The Parental Attitude Research Instrument scale and a negative correlation between dismissed attachment style and overeager mother, egalitarianism and democratic attitude subscales.
Discussion: The implementation of therapeutic, structured mental support program to adolescences with attachment problems and their families could be beneficial im improving mental status of these individuals. (Anatolian Journal of Psychiatry 2008; 9:139-147)
Ergenlerin ruhsal durumları ve anne baba tutumları ile bağlanma stilleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Amaç: Bu çalışma, ergenlerin ruhsal durumları ile bağlanma stilleri arasındaki ilişkinin araştırılması ve anne-baba tutumlarının bağlanma stillerine etkisinin değerlendirilmesi amacı ile yapılmış, tanımlayıcı tipte bir araştırmadır.
Yöntem: İzmir Milli Eğitim Müdürlüğü’nden gerekli izinler alındıktan sonra anne-babaları tarafından araştırmaya katılımı onaylanan ve araştırmayı sürdürecek düzeyde ruhsal iyilik düzeyine sahip olan 11-15 yaşları arasındaki 384 ergen ile yüz yüze görüşülerek sosyodemografik özelliklerinin yer aldığı değerlendirme formu, Güçler ve Güçlükler Anketi, İlişki Ölçekleri Anketinden oluşan ergen formu, ergenlerin anne-babalarına ise erişkine ait Sosyodemografik Veri Formu ile Aile Hayatı ve Çocuk Yetiştirme Tutumu Ölçeği uygulanmıştır.
Bulgular: Araştır-ma sonunda güvenli bağlanma ile duygusal belirti, dikkat eksikliği ve aşırı hareketlilik, akran sorunları, sosyal davranışlar, toplam güçlük puanı ile olumsuz yönde; korkulu bağlanma ile duygusal belirti ve toplam güçlük puanı ile olumlu yönde; saplantılı bağlanma ile duygusal belirti, dikkat eksikliği ve aşırı hareketlilik, sosyal davranışlar, toplam güçlük puanı ile olumlu yönde bağıntı saptanmıştır. Ayrıca İlişki Ölçekleri Anketinin korkulu bağlanma alt boyutu ile Aile Hayatı ve Çocuk Yetiştirme Tutumu Ölçeğinin baskı ve disiplin alt boyutu arasında pozitif yönde; saplantılı bağlanma alt boyutunda aşırı annelik ve demokratik tutum alt ölçekleri ile olumsuz yönde bağıntı saptanmıştır.
Sonuç: Elde edilen sonuçlar doğrultusunda bağlanma sorunları saptanmış olan ergenlere ve aile-lerine yapılandırılmış, destekleyici, tedavi edici bir ruhsal destek programının verilmesi yararlı olabilir düşüncesin-deyiz. (Anadolu Psikiyatri Dergisi 2008; 9:139-147)