ALPHA PSYCHIATRY

Relation between sociodemographic characteristics depression and burnout levels of nurse working in university hospital

1.

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Psikiyatri ABD, İSTANBUL

2.

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hemşirelik Hizmetleri Müdürlüğü, İSTANBUL

Alpha Psychiatry 2006; 7: 100-108
Read: 557 Downloads: 400 Published: 11 May 2021

Objective: The aim of this study is to assess burnout, depression and associated factors among nursing staff in a university hospital. Methods: The sample is composed of 561 nurses from different departments of Cerrahpaşa Medical Faculty Hospital. All participants were asked to complete a questionnaire regarding their personal data, Beck Depression Inventory (BDI) and Maslach Burnout Inventory (MBI) which demonstrate burnout in three dimensions: emotional exhaustion (EE), depersonalization (D) and personal accomplishment (PA). Results: Nurses reported moderate levels of burnout compared to the other studies with similar design. The prevalence of depression (BDI score ≥17) was found 11.4%. Age, work experience, marital status and having children showed a positive correlation with PA. Nurses who work in surgery departments revealed higher scores on PA, compared to the ones working internal medicine departments. Long working hours and suffering from physical health problems were correlated with high EE, whereas having difficulty in transportation with D and PA. Nurses who are dissatis fied with their conditions at work, presuming their job was unsuitable for them, suffering from psychiatric health problems and working without motivation in their unit demonstrated high levels of burnout and depression. The results also indicated a significant correlation between depression and burnout. (Anatolian Journal of Psychiatry 2006; 7:100-108)


Bir üniversite hastanesinde çalışan hemşirelerde depresyon ve tükenmişlik düzeyinin sosyodemografik özelliklerle ilişkisi

Amaç: Bu çalışmanın amacı bir üniversite hastanesinde çalışan hemşirelerde tükenmişlik, depresyon ve ilişkili olan etkenleri incelemektir. Yöntem: Örneklem grubu Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi’nde çalışan 561 hemşireden oluşmaktadır. Çalışmanın verileri kişisel bilgileri içeren anket formu, Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ) ve Duygusal Tükenme (DT), Duyarsızlaşma (D) ve Kişisel Başarı (KB) alt boyutlarından oluşan Maslach Tükenmişlik Ölçeği (MTÖ) ile toplanmıştır. Bulgular: Çalışmamızda hemşirelerin tükenmişlik puan ortalamaları literatürdeki benzer çalışmalarla karşılaştırıldığında düşük bulunmuştur. Depresyon sıklığı (BDÖ≥17) %11.4 olarak saptanmıştır. Yaş, meslekte geçirilen süre, medeni durum ve çocuk sahibi olma KB ile pozitif korelasyon göstermiştir. Cerrahi bölümlerde çalışan hemşirelerin, dahili bölümlerde çalışanlarla karşılaştırıldığında KB puan ortalamalarının daha yüksek olduğu saptanmıştır. Çalışma saatleri ve fiziksel bir hastalığın varlığı DT ile hastaneye ulaşım sorunlarının varlığı ise D ve KB ile ilişkili bulunmuştur. İş yaşamından memnun olmayan, mesleğini kendine uygun bulmayan, meslek seçiminde isteksizlik ve psikiyatrik sorunlar yaşadığını belirten hemşirelerde tükenmişlik ve depresyon düzeyi daha yüksek olarak saptanmıştır. Ayrıca depresyon ve tükenmişlik arasında istatistiksel olarak anlamlı bir korelasyon bulunmuştur. (Anadolu Psikiyatri Dergisi 2006; 7:100-108)

Files
EISSN 2757-8038