Objective: The aim of this study was to investigate psychiatric symptoms, quality of life, and the factors associated with quality of life in patients with Behçet disease.
Methods: The study sample was formed by consecutive 73 Behçet patients who admitted to a Behçet outpatient clinic of a university hospital, and 34 healthy subjects matched for age, gender, educational level, and marital status. The patients and control groups were assessed with Symptom Check List-90-Revised Version (SCL-90-R), Beck Depression Inventory (BDI), Beck Anxiety Inventory (BAI), and Quality of Life Index (WHOQOL-Brief).
Results: There were no significant differences between patient and control groups with respect to gender, age, educational level and marital status. BDI, BAI and all subscale scores of SCL-90-R were significantly higher and physical and psychological health subscale scores of WHOQOL-Brief were significantly lower in Behçet patients compared to controls. No significant difference was found between the groups for social relationships and environment domains of quality of life. Female patients had lower physical health subscale scores of WHOQOL-Brief compared to male patients. A negative correlation was found between levels of psychiatric symptoms and all quality of life domains.
Conclusion: The present study suggests that when compared with healthy subjects, Behçet patients have higher level of psychiatric symptoms, and they have lower level of quality of life in physical and psychological health domains. Psychiatric symptoms negatively influence the quality of life in Behçet patients. Therefore, psychiatric evaluation should be performed for all Behçet patients. (Anatolian Journal of Psychiatry 2006; 7:133-139)
Behçet hastalarında ruhsal belirtiler ve yaşam kalitesi
Amaç: Bu çalışmada Behçet hastalarında ruhsal belirtiler, yaşam kalitesi ve yaşam kalitesi ile ilişkili etkenlerin araştırılması amaçlandı.
Yöntem: Çalışmanın örneklemi bir üniversite hastanesi Behçet polikliniğine gelen ardışık 73 Behçet hastası ve yaş, cinsiyet, eğitim düzeyi ile medeni durum yönünden benzer 34 sağlıklı kişiden oluşturuldu. Hasta ve kontrol grupları Ruhsal Belirti Tarama Listesi (SCL-90-R), Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ), Beck Anksiyete Ölçeği (BAÖ) ve Yaşam Kalitesi Ölçeği (WHOQOL-Brief) ile değerlendirildi.
Bulgular: Hasta ve kontrol grupları arasında cinsiyet, yaş, eğitim düzeyi, medeni durum yönünden anlamlı fark yoktu. Behçet hastalarında kontrollere göre BDÖ, BAÖ ve SCL-90-R’nin bütün alt ölçek puanları anlamlı derecede daha yüksek, WHOQOL-Brief fiziksel sağlık ve psikolojik sağlık alt ölçek puanları ise daha düşüktü. Hasta ve kontrol grupları arasında yaşam kalitesinin sosyal ilişkiler ve çevre alanları yönünden anlamlı fark bulunmadı. WHOQOL-Brief’in fiziksel sağlık alt ölçeği puanı kadın hastalarda erkeklere göre daha düşüktü. Ruhsal belirtilerin düzeyi ile yaşam kalitesinin bütün alanları arasında negatif yönde korelasyon bulundu.
Sonuç: Bu araştırma Behçet hastalarının kontrollerden daha yüksek ruhsal belirti düzeyi ve fiziksel ve psikolojik sağlık alanlarında daha düşük yaşam kalitesi düzeyine sahip olduğunu göstermektedir. Ruhsal belirtiler Behçet hastalarının yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilemektedir. Bu nedenle bütün Behçet hastalarına ruhsal değerlendirme yapılmalıdır. (Anadolu Psikiyatri Dergisi 2006; 7:133-139)