ALPHA PSYCHIATRY

Prevalence of psychiatric disorders among prisoners in Konya prison

1.

Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı, KONYA

Alpha Psychiatry 2004; 5: 85-91
Read: 573 Downloads: 445 Published: 18 May 2021

Objective: Twelve-month prevalence of psychiatric disorders among prisoners in Konya prison was investigated.

Methods: Totally 305 prisoners were interviewed using 12-month version of Composite International Diagnostic Interview-2.1 (CIDI). For substance related disorders, lifetime version of the CIDI-2.1 was used.

Results: Percentage of psychiatric disorders according to DSM-IV criteria were as follows: any of the psychiatric disorders in 67.2%, any of the affective disorders in 29.2%, any of the anxiety disorders in 27.9%, any of the somatoform disorders in 3.6%, schizophrenia and other psychosis in %1, nicotine dependence in %50.5. Lifetime alcohol and substance dependence was found in 19.7 and 7.9% respectively. Prevalence of affective disorders, alcohol dependence/abuse, and substance dependence/abuse was found to be significantly high among prisoners were put into the prison more than once. Prevalence of affective disorders, anxiety disorders, nicotine dependence and substance dependence/abuse was found to be significantly high among prisoners who already have stayed in a psychiatric ward. 

Discussion: Prevalence of psychiatric disorders in prisoners was found high. An experienced staff to diagnosis psychiatric disorders and give adequate psychiatric treatment seems to be a requisite in prisons. (Anatolian Journal of Psychiatry 2004; 5:85-91)


Konya Kapalı Cezaevi’ndeki mahkumlarda psikiyatrik bozuklukların yaygınlığı

Amaç: Konya Kapalı Cezaevi’nde mahkumlarda psikiyatrik bozuklukların 12 aylık yaygınlığının araştırılması amaçlanmıştır.

Yöntem: Çalışmaya alınan 305 mahkum ile Uluslararası Bileşik Tanı Görüşmesi-2.1 (CIDI) 12 aylık versiyonu kullanılarak görüşülmüştür. Alkol ve madde kullanımı ile ilişkili bozukluklar için CIDI-2.1 yaşam boyu versiyonu kullanılmıştır.

Sonuçlar: DSM-IV tanı ölçütlerine göre mahkumların %67.2’sine herhangi bir psikiyatrik bozukluk, %29.2’sine herhangi bir duygudurum bozukluğu, %27.9’una herhangi bir anksiyete bozukluğu, %3.6’sına herhangi bir somatoform bozukluk, %1’ine şizofreni ve diğer psikozlar, %50.5’ine nikotin bağımlılığı tanısı konmuştur. Yaşam boyu alkol bağımlılığı %19.7, madde bağımlılığı %7.9 bulunmuştur. Cezaevine giriş sayısı fazla olan mahkumlarda herhangi bir duygudurum bozukluğu, alkol bağımlılığı/kötüye kullanımı, ve herhangi bir madde bağımlılığı/kötüye kullanımı anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur. Psikiyatrik yatış öyküsü olan mahkumlarda herhangi bir duygudurum bozukluğu, herhangi bir anksiyete bozukluğu, nikotin bağımlılığı ve herhangi bir madde bağımlılığı/kötüye kullanımı anlamlı düzede yüksek bulunmuştur.

Tartışma: Mahkumlarda psikiyatrik bozuklukların yaygınlığı yüksek bulunmuştur. Cezaevlerinde psikiyatrik bozuklukların tanı ve tedavisini sağlayacak yeterli ve deneyimli ekibin olması önemli görünmektedir. (Anadolu Psikiyatri Dergisi 2004; 5:85-91)

Files
EISSN 2757-8038