ALPHA PSYCHIATRY

oblem solving style, hopelessness, helplessness and haplessness as the predictors of psychopathology assessed by MMPI-2

1.

Hacettepe Üniversitesi Psikoloji Bölümü Beytepe/Ankara

Alpha Psychiatry 2009; 10: 187-197
Read: 546 Downloads: 425 Published: 03 May 2021

Objective: The objectives of the present study were to investigate the relationships among problem solving style, hopelessness, helplessness, haplessness and psychopathology symptoms level and personality characteristics assessed by MMPI-2. The other point, which was planned to investigate, is, analyzing the effect of gender on mediator variables of the research.

Methods: The study has been carried with 100 patients (52 women, 48 men) treated in psychiatric services. Problem Solving Inventory, Hopelessness, Helplessness and Haplessness Scale, Minnesota Multiphasic Personality Inventory-2 were used to collect data in the study other than demographical information form.

Results: Findings of the analyses revealed that the female and male participants did not differ in terms of problem solving styles, and levels of hopelessness, helplessness, and haplessness. Significant correlations were found among various problem solving approaches and the levels of Hopelessness, Helplessness and Haplessness with psychopathology symptom level assessed by MMPI-2. According to the regression analysis, being a female, using the approaches more which are thought to be included in the dysfunctional problem solving orientation, and the high level of Hopelessness and Haplessness were found as the important predictors for symptoms and personality features, which were evaluated with MMPI-2.

Conclusion: Some problem solving styles, hopelessness, helplessness and haplessness are important predicted of psychopathology symptoms. The results were discussed in the light of the related literature and dependent recommendations to the area were given. (Anatolian Journal of Psychiatry 2009; 10:187-197)


Problem çözme, umutsuzluk, çaresizlik ve talihsizlik MMPI-2  ile ölçülen psikopatolojinin yordayıcıları olabilir mi?

Amaç: Bu çalışmada farklı psikopatoloji belirtileri ile problem çözme becerileri, umutsuzluk, çaresizlik, talihsizlik arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Klinik bir örneklemde yürütülen araştırmada MMPI-2 alt ölçek puanları psikopatoloji belirti düzeyi için bağımlı ölçüm olarak kabul edilmiştir. Problem çözme, umutsuzluk, çaresizlik ve talihsizlik değişkenleri de yordayıcı değişkenler olarak alınmıştır. Çalışmada incelenen yordayıcı değişkenler açısından cinsiyet farklılıklarının bulunup bulunmadığı da araştırılması amaçlanan bir diğer nokta olmuştur.

Yöntem: Çalışma psikiyatri kliniklerinde tedavi görmekte olan bireylerden oluşan 52 kadın ve 48 erkek katılımcı ile yürütülmüştür. Araştırmada veri toplama amacıyla demografik bilgi formu dışında Problem Çözme Envanteri, Umutsuzluk Çaresizlik Talihsizlik Ölçeği, Minnesota Çok Yönlü Kişilik Envanteri-2 kullanılmıştır.

Bulgular: Yapılan analizlerde, kadın ve erkek katılımcıların problem çözme tarzları, umutsuzluk, çaresizlik ve talihsizlik düzeyleri açısından farklılaşmadığı görülmüştür. Ayrıca çeşitli problem çözme yaklaşımları ve umutsuzluk, çaresizlik, talihsizlik düzeyleri ile MMPI-2 psikopatoloji belirti düzeyleri arasında anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Regresyon analizi sonuçlarına göre, genel olarak kadın olmanın, yapıcı olmayan problem çözme yönelimi içinde yer aldığı düşünülen yaklaşımları daha çok kullanmanın, Umutsuzluk ve Talihsizlik düzeyinin yüksek olmasının MMPI-2 ile değerlendirilen belirti ve kişilik özellikleri açısından önemli yordayıcılar olduğu bulunmuştur.

Sonuç: Belirli problem çözme yaklaşımlarının, umutsuzluk, çaresizlik ve talihsizlik düzeylerinin psikopatoloji belirtilerinin önemli yordayıcıları olabileceği sonucuna varılmıştır. Bu bulgular ilgili literatür ışığında tartışılmış, sonuçlara dayalı olarak alan için önerilere yer verilmiştir. (Anadolu Psikiyatri Dergisi 2009; 10:187-197)

Files
EISSN 2757-8038