ALPHA PSYCHIATRY

Investigation of women’s styles of coping with stress in the prevention of cancer and their health beliefs

1.

Ege Üniversitesi İzmir Atatürk Sağlık Yüksekokulu, İZMİR

2.

Ege Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu, İZMİR

Alpha Psychiatry 2008; 9: 16-21
Read: 522 Downloads: 357 Published: 06 May 2021

Objective and Methods: Cancer is a serious, life-threatening disease. Stress is a risk factor for cancer. This is a descriptive study which aims to evaluate women’s styles of coping with stress in the prevention of cancer and their health beliefs.

Findings: According to the results of this study, 51% of women were within 36-59 age group, 63% did nothing to prevent cancer. 62% considered the stress as the most important cause of cancer. When the styles of coping with stress and traditional health beliefs of women were analyzed, women were found to have an approach of desperation in their coping with stress and had traditional health beliefs.

Discussion: Though women knew that stress leads to cancer, their desperate approach in their style of coping with stress and their having traditional health beliefs constitute an additional risk for cancer. Thus they need to have educational support on this issue (Anatolian Journal of Psychiatry 2008; 9:16-21)


Kanseri önlemede önemli bir faktör olarak kadınların stres ile başa çıkma tarzları ve sağlık inanışlarının incelenmesi

Amaç ve Yöntem: Kanser yaşamı tehdit eden önemli bir hastalıktır. Stres ise, kanser için bir risk etkenidir. Bu araştırma, kanseri önlemede kadınların stresle başa çıkma tarzları ve sağlık inanışlarının incelenmesi amacıyla planlanmış, tanımlayıcı tipte bir araştırmadır.

Sonuçlar: Araştırma bulgularına göre kadınların %51’i 36-59 yaş grubunda yer almakta, %63’ü kanseri önlemek için herhangi bir şey yapmamaktadır. Örneklemin %62’si kanserin en önemli nedeninin stres olduğunu belirtmiştir. Stresin kanser nedeni olduğunu düşünen kadınların stresle başa çıkma tarzları ve geleneksel sağlık inanışları incelendiğinde, kadınların stresle başa çıkmak için çaresiz yaklaşım gösterdikleri ve geleneksel sağlık inanışlarına sahip oldukları belirlenmiş, yapılan istatistiksel analizde ise anlamlı bir ilişki bulunmuştur.

Tartışma: Kadınlar, stresin kansere neden olduğunu bilmelerine karşın stresle başa çıkma tarzı olarak çaresiz yaklaşımı tercih etmeleri ve geleneksel sağlık inanışlarına sahip olmaları nedeniyle kanser için ek bir risk taşıyabilir. Bu nedenle kanser ile ilgili eğitim desteği almaları ve sağlık kontrolü yaptırmaları gerekmektedir. (Anadolu Psikiyatri Dergisi 2008; 9:16-21)

Files
EISSN 2757-8038