ALPHA PSYCHIATRY

Information and attitudes associated with psychiatry and psychology in the context of psychiatric disorders in southeast of Turkey: a crossection from Gaziantep city

1.

Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri ABD, GAZİANTEP

2.

Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı, GAZİANTEP

3.

Kocatepe Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü, AFYON KARAHİSAR

Alpha Psychiatry 2006; 7: 140-149
Read: 557 Downloads: 382 Published: 11 May 2021

Objective: In this study, it is aimed to define people's information and attitudes towards psychiatric illnesses, work area of psychiatry and psychology disciplines and their functions in context of psychiatric disorders.

Methods: Study was executed in a central park of Gaziantep city. We talked with 500 people face-to-face who considered our interview via a 25 question-survey battery by the method “nonprobability sampling”.

Findings: 56.6% of subjects viewed psychologists as treating by talking and psychiatrists as treating with drugs. Mental disorders were found to be treated 89.2%. After the description of major depressive disorder symptoms, asked “What would you do?” and 57% of subjects answered as ”This is a temporary state, I do nothing”. After telling the vignette describing schizophrenia, “What would you do in this case?” question was answered by 51.8% of the subjects as “Take the patient to psychiatrist”. After giving the panic disorder symptoms, 57% of the subjects answered as “I would take the patient to a specialist in internal medicine.”, and the subjects who gave this answer were re-asked “What if your internalist refers you to psychiatrist, what would you do?”, and 64.1% of the subjects agreed to the internalist’s referrel and answered as “I would go to a psychiatrist.”, but 16% of the subjects said to go to another internalist.

Conclusion: Some part of the subjects, who live in cities, stated that psychiatric disorders may be treated. Discrimination of psychiatrist and psychologist were not defined well in a big proportion. Analyze of the three questions telling the symptom of the disorders, gave a high rate of “take the patient to a psychiatrist” answer only for schizophrenia question were thought as schizophrenia is more associated with psychiatry than depression and panic disorder. (Anatolian Journal of Psychiatry 2006; 7:140-149)


Türkiye’nin güneydoğusunda psikiyatrik hastalıklar bağlamında psikiyatri ve psikoloji ile ilişkili bilgi ve tutumlar: Gaziantep şehrinden bir kesit

Amaç: Bu çalışmada, halkın psikiyatrik hastalıklar bağlamında psikiyatri ve psikoloji meslek alanlarıyla işlevlerine ilişkin bilgi ve tutumlarının belirlenmesi amaçlanmıştır.

Yöntem: Araştırma, Gaziantep ilinin merkezinde bir parkta gerçekleştirilmiştir. Olasılıksız örnekleme tekniği ile görüşmeyi kabul eden 500 kişi üzerinde, yüz yüze görüşme yöntemiyle 25 sorudan oluşan anket uygulanmıştır.

Bulgular: Deneklerin %56.6’sı psikologları konuşma yoluyla, psikiyatristleri ise ilaçla tedavi eden kimse olarak değerlendirmiştir. Ruh ve sinir hastalıkları %89.2 oranında tedavi edilebilir olarak belirtilmiştir. Majör depresyon belirtilerinin tanımlandığı, ardından “Bu durumda ne yaparsınız?” şeklindeki soruyu deneklerin %57’si “Geçici bir durum olduğunu düşünür, hiçbir şey yapmam.” diye yanıtlamıştır. Şizofreni belirtileri verilip “Bu durumdaki yakınınıza ne yaparsınız?” diye sorulduğunda, deneklerin %51.8’i “Psikiyatriste götürürüm.” yanıtını vermiştir. Panik bozukluğu belirtileri tanımlanıp “Bu durumda ne yaparsınız?” diye sorulduğunda, deneklerin %57’si iç hastalıkları doktoruna gideceğini belirtmiş ve bu yanıtı veren deneklere bir sonraki soruda “İç hastalıkları doktorunuz sizi psikiyatriste yönlendirirse ne yaparsınız?” diye sorulmuştur. Bu soruyu deneklerin %64.1’i “Psikiyatriste giderim.” şeklinde yanıtlarken, deneklerin %16’sı ise tekrar bir başka iç hastalıkları doktoruna gideceğini belirtmiştir.

Sonuç: Deneklerin büyük bir bölümü psikiyatrik rahatsızlıkların tedavi edilebileceğini belirtmişlerdir. Psikiyatrist ve psikolog ayrımının büyük oranda yapılamadığı saptanmıştır. Hastalık belirtilerinin verildiği üç sorunun analizinde sadece şizofreni sorusunda “Psikiyatriste götürürüm.” yanıtının yüksek olması, şizofreninin panik bozukluğu ve depresyondan daha çok psikiyatri ile ilişkilendirildiğini düşündürtmüştür. (Anadolu Psikiyatri Dergisi 2006; 7:140-149)

Files
EISSN 2757-8038