ALPHA PSYCHIATRY

Forced internally displacement: psychosocial consequences

1.

Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi, İSTANBUL

2.

Johns Hopkins Universitesi, Baltimore, ABD

3.

Psikiyatrik Araştırmalar ve Eğitim Merkezi Derneği (PAREM), İSTANBUL

Alpha Psychiatry 2002; 3: 97-103
Read: 519 Downloads: 352 Published: 20 May 2021

Objective: Being a change in one’s physical environment, migration has many economic, social, political and psychological consequences on an individual’s life. Forced internal displacement which is a phenomenon that lacks the attention other forms of migration have received, adds even more dimensions to this picture. Today, internal displacement is as important as the refugee problem. For centuries, Turkey has had many migration movements. In recent years, an other issue of a differentquality has added to the problem: forced internal displacement (FID). It  is obvious that internally displaced people have faced many traumatic experiences during this process, and that they are confronted with many social and psychological problems. This research was conducted in Istanbul where many IDPs (internally displaced people) live. The aims of the study were to investigate IDPs’ social and psychological problems, to compare the consequences of FID with the consequences of experiencing torture, and to develop suggestions and models for the solution of this problem.

Method: The study was designed in a multidisciplinary perspective. For the sociological household interviews, 60 people were reached by using the snowball method. For the diagnostic interviews which were held in four different groups, 160 people were invited both through the interviewed households and through other sources. These interviews were conducted in order to evaluate the psychological and traumatic effects of FID. Each person was grouped according his/her traumatic experience: i. torture, ii. torture and FID, iii. FID and iv. none. The interviews were held in on both household and clinical basis and the data was evaluated qualitatively 

Results: The results showed that internally displaced men, women and children have important economic, social and political problems. Moreover, as a result of FID, the family structure of IDPs changes and many adjustment problems occur. From a psychiatric view, the picture includes not only post-traumatic stress disorder (PTSD) but also depression and other anxiety and somatoform disorders.

Discussion: FID has as negative effects on the individual’s psychological situation as has torture. Having experienced these two events together results in an increase of the psychological problems and disorders. The solutions to this problem should also be considered in a multidimensional perspective. In addition to political, legal and economical assistance and relief programs which are urgently needed, health, especially psychological health programs should be included. In this respect, community-based approaches will be more effective. (Anatolian Journal of Psychiatry 2002; 3:97-103)


Zorunlu iç göç: Ruhsal ve toplumsal sonuçları

Amaç: İnsanın fiziksel çevresinde yaptığı bir değişim olan göç, çok çeşitli ekonomik, sosyal, kültürel, siyasal ve psikolojik sonuçları da beraberinde getirir. Zorunlu olarak yapılan iç göçlerde ise, bu sorunlara farklı boyutlar eklenmekte, çeşitli düzeylerde bu göçün tanımı bile yapılamamaktadır. Günümüzde ise iç göçler de mültecilik sorunu kadar önemli bir konuma sahiptir. Türkiye yüzyıllardır göç hareketleri yaşayan bir ülke olmuştur. Son yıllarda ise bu göçlere, farklı bir niteliği olan zorunlu iç göçler de eklenmiştir. Bu süreçte çok çeşitli travmatik olaylarla karşılaşan göçmenlerin önemli ruhsal ve sosyal sorunlarının olabileceği açıktır. Bu çalışma önemli oranda iç göç alan bir metropol olan İstanbul’da zorunlu olarak göç eden kişilerin sosyal ve ruhsal sorunlarının saptanması, zorunlu göçün ruhsal sonuçların ağır bir travmatik yaşantı olan işkenceyle karşılaştırılması ve olası çözüm önerilerinin ortaya konulabilmesi amacıyla yapılmıştır.

Yöntem: Çalışma multidisipliner bir çerçevede şekillendirilmiştir. Sosyolojik ağırlıklı olan hane görüşmelerinde 60 kişiye kartopu örneklem yöntemi ile ulaşılmış, klinik psikiyatrik görüşmelerde ise, bu hanelerden veya dışından katılan 160 kişi 4 gruba ayrılarak tanısal amaçlı görüşmeye alınmışlardır. Zorunlu iç göç yaşantısının ruhsal travmatik atkilerini değerlendirebilmeyi amaçlayan bu görüşmede gruplar; sadece i. işkence, ii. işkence ve zorunlu iç göç, iii. zorunlu iç göç, iv. bu olaylardan hiçbirini yaşamamış olan kişilerden oluşmuştur. Görüşmeler hane ve klinik görüşmeler ile desteklenmiş ve veriler kalitatif olarak değerlendirilmiştir.

Sonuç: Sonuç olarak zorunlu göç yaşayan erkek, kadın ve çocukların önemli ekonomik, toplumsal ve politik sorunları olmakla birlikte aile yapısı da değişmekte, uyum güçlükleri ortaya çıkmaktadır. Psikiyatrik açıdan ise, göç sonucu sadece travma sonrası stres bozukluğu (TSSB) değil, aynı zamanda depresyon ve diğer anksiyete ve somatoform bozuklukları ortaya çıkabilmektedir. Tartışma: Zorunlu göç de işkence kadar insan psikolojisine olumsuz etkide bulunan deneyimlerdir. Bu deneyimleri bir arada yaşamak sorun ve bozuklukların artmasına yol açmaktadır. Çözümün ise yine çok boyutlu olması gerekmekte, siyasal, hukuksal ve ekonomik önlemlerin yanısıra mutlaka sağlığa özellikle de ruh sağlığına önem verilmelidir. Yaklaşımlarda ise toplum temelli bir yönelim daha yararlı olacaktır. (Anadolu Psikiyatri Dergisi 2002; 3:97-103)

Files
EISSN 2757-8038