ALPHA PSYCHIATRY

Evaluation of parental attitudes in a clinical sample of adolescents with major depressive disorder

1.

Ege Üniv. Tıp. Fak. Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi ABD, İzmir

Alpha Psychiatry 2009; 10: 109-115
Read: 595 Downloads: 388 Published: 03 May 2021

Objective: Depression in adolescence is associated with a number of ethological factors such as genetic, biologic, environmental, and psychological. Recently, parent-child interaction models are considered as important contributors to depression in adolescents. The aim of this study was to investigate the characteristics of parental attitudes in depressed adolescents compared to healthy controls.

Methods: One hundred and twenty adolescents participated: 60 major depression participants, and 60 healthy control participants without a history of any psychiatric disorder. Sixty adolescent outpatients (30 females, 30 males; mean age: 16.52±1.13 years; range: 14- 18 years) fulfilling the DSM-IV criteria for MDD and 60 matched psychiatrically healthy adolescents (30 females, 30 males; mean age: 16.50±1.13 years; range: 14-18 years) were included in the study. Evaluations of adolescents were made using the Schedule for Affective Disorders and Schizophrenia for Kiddie and Young Adult, Beck Depression Inventory, and the parents have filled the Parental Attitude Research Instrument.

Results: Our findings revealed that over parenting, marital discordancy and authoritarian attitudes scores were higher in depressed adolescents’ parents than the control group. As another important result of this study, hostile, rejecting, and authoritarian attitudes were found to be related with suicidal behavior of depressed adolescents.

Conclusion: These results suggest that certain aspects of parenting such as over parenting, marital discordancy and authoritarian attitudes contribute to the pathogenesis of major depression in Turkish adolescents. High levels of marital discordancy, over-parenting, and authoritarian attitudes in the study group may be associated with conflicts in family relations. (Anatolian Journal of Psychiatry 2009; 10:109-115)


Majör depresif bozukluğu olan gençlerden oluşan bir klinik  örneklemde anne-baba tutumlarının değerlendirilmesi

Amaç: Majör depresif bozukluk (MDB) ergenlik döneminde biyolojik, kalıtımsal, çevresel ve psikolojik birçok etiyolojik etkenle ilişkilidir. Bu etkenlerden biri de anne-baba-çocuk ilişkisidir. Bu çalışmada, depresyonu olan ergenlerin bulunduğu bir klinik örneklemde anne baba tutumlarının değerlendirilmesi ve sağlıklı kontrollerle karşılaştırılması amaçlanmıştır.

Yöntem: Çalışmada DSM-IV tanı ölçütlerine göre depresyonu olan 60 genç (30 kız, 30 erkek; yaş ortalaması 16.52±1.13; yaş aralığı: 14-18) ve çalışma grubu ile yaş, cinsiyet, aile durumu ve gelir düzeyi bakımından eşleştirilmiş 60 ruhsal yönden sağlıklı genç (30 kız, 30 erkek; yaş ortalaması 16.50±1.13; yaş aralığı: 14-18) ile anne-babaları değerlendirilmiştir. Değerlendirmeler, Çocuklar için Duygulanım Bozuklukları ve Şizofreni Görüşme Çizelgesi (Kiddie Schedule for Affective Disorders and Schizophrenia) kullanılarak yapılmış, gençlere Beck Depresyon Ölçeği, anne-babalara da Aile Hayatı ve Çocuk Yetiştirme Tutumu Ölçeği (Parental Attitude Research Instrument) uygulanmıştır.

Bulgular: Aşırı annelik, eşler arası geçimsizlik ve otoriter tutumlar depresyonu olan gençlerin anne babalarında kontrol grubunun anne-babalarına göre daha yüksek oranlarda bulunmuştur. Anne-baba tutumlarında, reddedici tutum ve otoriter tutumun fazla olduğu gençlerde özkıyım girişimlerinin fazla olduğu belirlenmiştir.

Sonuç: Bulgular aşırı annelik, eşler arası geçimsizlik ve otoriter tutumlar gibi; aşırı kontrolün, aşırı isteklerin ve cezalandırmanın bulunduğu anne-baba tutumlarının gençlerdeki depresyon ile ilişkili olduğunu düşündürtmektedir. Bu tür aile tutumlarının aile içi ilişkilerde çatışmaların bir göstergesi olduğu düşünülebilir. (Anadolu Psikiyatri Dergisi 2009; 10:109-115)

Files
EISSN 2757-8038