ALPHA PSYCHIATRY

Evaluating the effectiveness of the teacher and parent education program in addiction prevention

1.

Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi, İSTANBUL

2.

Yeniden Sağlık ve Eğitim Derneği, İSTANBUL

3.

İstanbul Otistik Çocuklar Eğitim Merkezi, İSTANBUL

Alpha Psychiatry 2004; 5: 213-221
Read: 809 Downloads: 555 Published: 19 May 2021

Objective: Istanbul City Directorate of Education and Yeniden Health and Education Society in 29 districts of Istanbul carried out a project named “Preventing substance abuse in schools” during the 2003-2004 academic years. School counselors, teachers and parents were educated about substance use and addiction. The aim of the study is to evaluate the effectiveness and to analyze whether there are factors affecting the effectiveness of these educations.

Method: Pre-post tests, which were developed by the researchers, were applied to 508 school counselors, 2599 teachers and 284 parents that attended the educations. The effectiveness of the educations was evaluated by comparing the total scores obtained from the pre tests and post tests. To test if there was a test effect, only post test was applied to 15% of the participants in each education session.

Results: There has been an increase between the pre-post test correct answer total scores of school counselors, teachers and parents. The highest difference between the pre-post test correct answer total scores was observed among teachers followed by parents and school counselors. When the increase between the pre-post tests correct answer total scores of the groups were compared to each other, the difference between these groups was also statistically significant. Correct answer total score was affected by gender and having a child variables for the teachers. Teachers who are female and teachers who had a child had higher correct answer total scores than male teachers and teachers who didn’t have a child. The affect of educator performance and program satisfaction on the increase of correct answer total scores of the educations was also tested. No difference was found in the correct answer total scores of those who were satisfied with the educator performance and program and those who were not. No significant difference was found between the post test total scores of the pre post test applied group and the post-test applied group.

Conclusion: This study shows that the educations increased the knowledge of school counselors, teachers and parents. For school counselors and parents, having a child, tobacco and alcohol use and student/child alcohol use variables had no affect on the increase of correct answer total scores. Long term follow up of the three groups is necessary to evaluate the continuity of the learning process. (Anatolian Journal of Psychiatry 2004; 5:213-221)


Madde bağımlılığını önlemede öğretmen ve ebeveyn eğitimlerinin etkinliğinin değerlendirilmesi

Amaç: 2002–2003 eğitim ve öğretim yılı içinde, İstanbul’un 29 ilçesinde İstanbul Valiliği İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Yeniden Sağlık ve Eğitim Derneği tarafından “Okullarda madde bağımlılığını önleme” adlı bir proje yürütülmüştür. Bu proje kapsamında rehber öğretmen, sınıf/branş öğretmeni, ebeveynlere yönelik madde kullanımı ve bağımlılığıyla ilgili bilgilendirme eğitimleri yapılmıştır. Bu araştırmanın amacı, verilen eğitimlerin etkinliğini ve etkinliği etkileyen faktörler olup olmadığını değerlendirmektir.

Yöntem: Okullarda Madde Bağımlılığını Önleme Projesi kapsamında yürütülen eğitimlere katılan 508 rehber öğretmen, 2599 sınıf/branş öğretmeni ve 284 ebeveyne yazarlar tarafından oluşturulan ilk-son test uygulanmıştır. Eğitimin etkinliği ilk test toplam doğru sayıları ile son test toplam doğru sayıları arasındaki fark incelenerek ölçülmüştür. İlk testi doldurmuş olmanın eğitimin etkinliğine bir etkisi olup olmadığını kontrol etmek için her eğitimde katılımcıların %15’ine sadece son test uygulanmıştır.

Sonuçlar: Rehber öğretmen, sınıf/branş öğretmeni ve ebeveynlerin ilk testte ve son testte doğru yanıtladıkları toplam soru sayısı artmıştır. Doğru yanıtlanan soru sayısında ilk-son test arasında en fazla artış gözüken grup sırasıyla sınıf/branş öğretmenleri, ebeveynler ve rehber öğretmenlerdir. Grupların ilk-son testte aldıkları doğru sayısı artışı ortalamaları birbirleri ile karşılaştırıldığında gruplar arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlıdır. Doğru yanıtlanan soru sayısındaki artış sınıf/branş öğretmeni grubunda cinsiyet ve çocuk sahibi olma değişkenlerinden etkilenmektedir. Bayan ve çocuğu olan sınıf/branş öğretmenlerinin ilk-son testte aldıkları doğru sayısı artışı ortalamaları erkek ve çocuğu olmayanlara göre daha yüksektir. Eğitimi uygulayanın performansından ve programdan tatmin olma değişkenlerinin eğitimin etkisi üzerindeki etkisi de test edilmiştir. Eğitimi uygulayanınperformansından ve programdan tatmin olanların ilk-son test arasında aldıkları  doğru sayısı artışı ortalamaları ile tatmin olmayanlar arasında bir fark bulunmamıştır. İlk test uygulanmadan sadece son test uygulanan grubun doğru soru sayısı ortalaması ile hem ilk test hem de son test uygulanan grubun son testte aldıkları doğru sayısı ortalamaları arasında fark bulunmamıştır.

Tartışma: Bu araştırma, uygulanan eğitimlerin rehber öğretmenlerin, sınıf/branş öğretmenlerinin ve ebeveynlerin bilgi düzeyini artırdığını göstermiştir. Rehber öğretmen ve ebeveynlerde doğru yanıtlanan toplam soru sayısı artışı cinsiyet, çocuk sahibi olma, sigara-alkol kullanma, çocuğu ya da öğrencileri arasında alkol kullanımı olması değişkenlerinden etkilenmemektedir. Bilgi artışının her üç grup için de ileriki dönemlerde tekrar ölçülmesi ve öğrenmenin sürekliliğinin araştırılması gerekmektedir. (Anadolu Psikiyatri Dergisi 2004; 5:213-221)

Files
EISSN 2757-8038