ALPHA PSYCHIATRY

Development and reliability study of Homosexuality Attitudes Scale: a preliminary study

1.

Namık Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı, TEKİRDAĞ

2.

Özel Esenler Hayat Hastanesi, İSTANBUL

3.

Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi, İSTANBUL

4.

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı, İSTANBUL

Alpha Psychiatry 2008; 9: 84-90
Read: 591 Downloads: 413 Published: 07 May 2021

Objective: To develop a scale in order to investigate the knowledge and attitudes toward homosexuality among people particularly at least high school graduated who live in Turkey and/or speak Turkish; and to conduct reliability and validity studies of this scale.

Design and Methods: Homosexuality Attitudes Scale is a 62-item Likert-type scale (5 points) with response options labeled strongly disagree, disagree, neither agree nor disagree, agree, strongly agree. The items on the scale were selected from initial pool of 103 items written by experienced psychiatrists-sex therapist or derived from literature review and interviews with experts knowledgeable about homosexuality. After reviewing for readability by eight high school or university graduated people, we agreed 62 of the original items for inclusion in the scale. The scale was administered to 127 hospital workers and 109 of them completed the scale. Additionally, 37 of the sample completed Turkish version of Hudson and Ricketts’ ‘Attitudes toward Homosexuals Scale’. An item analysis was conducted to identify the statements that could best discriminate high and low scorers.

Findings/Results: Reliability: In a sample of 109 hospital workers the 62-item scale demonstrated excellent internal consistency (Cronbach’s alpha=0.952). Six items had lower internal consistency. When these items were excluded, Cronbach’s alpha for the 56-item scale was 0.954. Validity: In the sample described above, scores on our scale were positively correlated with Turkish version of Hudson and
Ricketts’ scale “Attitudes toward Homosexuals” scale (r=0.882, p<0.001).

Conclusions: The Homosexuality Attitudes Scale is a reliable and valid scale in assessing knowledge and attitudes toward homosexuality and it can be used in related research. (Anatolian Journal of Psychiatry 2008; 9:84-90)


Eşcinsellik Tutum Ölçeği geliştirilmesi, geçerlilik ve güvenilirlik çalışması: Bir ön çalışma

Amaç: Bu çalışmada eşcinselliğe yönelik bilgi ve tutumları değerlendirmek amacıyla bir ölçek geliştirilmesi geçerlilik ve güvenilirlik çalışmalarının yapılması amaçlanmıştır.

Yöntem: Cinsel işlev bozuklukları, cinsel kimlik ve yönelim konusunda çalışan psikiyatri uzmanları tarafından mesleki deneyimlerin ışığında ve ilgili yayınların gözden geçirilmesiyle oluşturulan 103 madde, bir soru havuzunda toplanmıştır. Lise veya üniversite mezunu 8 kişi tarafından soruların anlaşılabilirliği belirlendikten sonra, bu havuzdan seçilen 62 madde ile 5 puanlı Likert tipi bir ölçek oluşturulmuştur. Bu ölçek iki ayrı hastanede çalışan 127 kişiye verilmiştir ve bunların 109’u ölçeği tamamlamıştır. Ayrıca 109 kişiden 37’sine daha önce ülkemiz için standardizasyonu yapılmış olan Hudson-Ricketts Homofobi Ölçeği verilmiştir.

Bulgular: Ölçeğin bütün maddeleri için Cronbach alfa değeri 0.952 bulunmuş ve kendi içinde tutarlı olduğu saptanmıştır. Sadece 6 sorunun toplam ile arasındaki korelasyon düşük olup bu maddeler çıkarıldığında alfa değerinin 0.954 olduğu belirlenmiştir. Altı maddenin ölçekten çıkarılmasıyla 56 maddelik ölçek elde edilmiştir. Ölçeğin geçerliğini test etmek amacıyla Hudson-Ricketts Homofobi ölçeği ile karşılaştırılmış ve aralarında kuvvetli bir uyum olduğu saptanmıştır (r=0.882, p<0.001).

Sonuç: 56 maddelik Eşcinsellik Tutum Ölçeğinin eşcinsellikle ilgili bilgi ve tutumları geçerli ve güvenilir bir şekilde ölçtüğü ve ilgili araştırmalarda kullanılabileceği düşünülmektedir. (Anadolu Psikiyatri Dergisi 2008; 9:84-90)

Files
EISSN 2757-8038